Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Houbová omáčka

Houbová omáčka

28.8.2019 - AndreaP.

Houbová omáčka či hovorově houbovka nebo smetanová houbová omáčka je omáčka, která se vyrábí ze smetany a sušených, zavařených či čerstvých hub, které jí propůjčují typické aroma a chuť. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem a v některých případech může obsahovat plátky hovězího masa. Patří mezi typická česká jídla.

Houby se do omáčky přidávají nakrájené na plátky, či rozčtvrcené v závislosti na jejich velikosti. Pokud jsou přidávané houby sušené, doporučuje se je před použitím namočit do mléka nebo vody, pokud jsou přidávány houby zavařené, doporučuje se je propláchnout.

Potřebujeme :

  • 250 g hub
  • 60 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 1 dl mléka
  • 2 dl smetany
  • celý pepř
  • 1 cibule
  • sůl
  • kmín

 

Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, osmažíme, zředíme vodou a mlékem a řádně rozšleháme, aby nebyly hrudky.

Přidáme tlučený pepř, kmín a za častého míchání dobře provaříme, pak případně přecedíme, osolíme.

Nakonec přidáme podušené houby i s vývarem, smetanu a krátce vše společně povaříme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip