Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kopřiva na talíř, aneb polévka pro zdraví

Kopřiva na talíř, aneb polévka pro zdraví

26.4.2019 - AndreaP.

Už naši předci věděli, že obyčejná kopřiva je ve skutečnosti neobyčejná, léčivá, na talíř vhodná a rozhodně se nejedná o plevel. Teď je právě to období, kdy raší první zelené lístečky. Proto pojďme na to, vyhrněme rukávy, natrhejme kopřivy a hurá s nimi do kuchyně.

Na kopřivovou polévku potřebujeme :

  • 150 g listů mladé kopřivy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce oleje z klíčků
  • 75 g smetany
  • 1 čerstvý žloutek
  • jodidovaná sůl
  • čerstvě umletý černý pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek a 1 vejce vařené natvrdo

 

Listy kopřivy omyjte, jemně nasekejte a duste asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kostičky a poduste na oleji dosklovita. Šalotku přidejte ke kopřivám, přilijte zbytek vývaru. Vše krátce povařte a odtáhněte z ohně. Kyselou smetanu ušlehejte se žloutkem a zašlehejte do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejte, až se spojí se žloutkem. Polévku osolte, okořeňte pepřem a muškátem. Oloupejte natvrdo uvařené vejce a nasekejte je nahrubo. Polévku rozdělte na talíře a posypte vejcem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip