Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Medvědí česnek, rostlina plná zdraví. Jak si z něj připravit pesto

Medvědí česnek, rostlina plná zdraví. Jak si z něj připravit pesto

23.3.2019 - redakce Babinet.cz

Roste v lesích a na loukách, jedná se o vytrvalou bylinu, vysokou asi 15-45cm s podzemní cibulkou. Její listy jsou sytě zelené, květenství bílé. Jedná se o bylinku, která roste převážně v Evropě. U nás se vyskytuje převážně na Moravě a z části i v severovýchodních Čechách.

Jeho silice obsahují  sirné složky, čpavek, vitamin C, fytoncidy a hořčiny. Jeho léčivé složky regulují žaludeční trávení,hojí rány a vředy, uvolňují křeče hladkého svalstva, ničí parazity ve střevech. V kuchyni se používá nať a ta se začíná sbírat v květu t.j. od dubna do května dále se sbírá cibule a to od srpna  do září. Čerstvou nať lze použít jako koření do polévek, omáček a masa. V lidovém léčitelství se používá ke snížení krevního tlaku, dále proti chřipce, ateroskleróze, ale i proti astmatu.

Pesto z medvědího česneku, které vydrží až 2 roky

ať česneku pomeleme nebo rozdrtíme. Přidáme na jednu sklenici asi 0,5l 1 kávovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci oleje. Vše důkladně promícháme a naplníme do sklenic. Sklenice plníme asi do ¾ a zbytek dolejeme olejem. Dobře zavíčkujeme a uchováváme v chladu a temnotě. Přeji dobré chutnání a hodně zdraví. Česnek medvědí je zlato mezi bylinami. Neměl by chybět v žádné kuchyni, hlavně na jaře, kdy je potřeba pročistit a zregenerovat tělo po zimním období.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip