Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Citronová chia marmeláda

Citronová chia marmeláda

22.3.2019 - AndreaP.

S jarem se probouzí příroda a i pulty obchodů začínají rozkvétat pestrým sortimentem ovoce a zeleniny. To je signál, že začíná hlavní sezóna želírování. Buďte připraveni využít každou příležitost a zpracovat si úrodu na celý zbývající rok – ať už v podobě zavařenin, džemů, marmelád, sirupů, či třeba přesnídávek.

Co potřebujeme:

  • 750 g citronů (oloupaných, bez blanek)
  • 3 lžičky citronové kůry
  • 6 lžic cukru
  • třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
  • 1,5 lžičky chia semínek

Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut.

Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic.

Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

 

Naše tipy

• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne džem s kousky ovoce.

• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip