Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Chutná domácí paštika ve dvou verzích

Chutná domácí paštika ve dvou verzích

5.2.2019 - AndreaP.

Přehlídka kýče a invaze rudých srdíček, které každoročně předchází 14. únoru, ho nepatřičně proměnily v oslavu konzumu. Přitom původně je svátek zamilovaných připomínkou kněze Valentýna, který pro lásku riskoval svůj život a navzdory zákazu římského císaře Claudia II. tajně oddával zamilované páry. Říct tak v tento den svým nejbližším, že je máte rádi, není ničím prvoplánovým. Právě naopak! A pokud to navíc uděláte vlastnoručně vyrobeným jedlým dárkem, nezůstane nikdo na pochybách, že jsou vaše city ryzí.

O lásce je totiž známo, že prochází žaludkem, a tomu by měl odpovídat i valentýnský dárek. Chutná domácí paštika, která se dá vyrobit ve dvou variantách, jemnější pro dámy a ostřejší pro pány, je proto spolehlivým tipem, jak své milované potěšit. „Recept na tuhle paštiku je vážně jednoduchý a dá se s ním perfektně experimentovat, stačí vždy obměnit pár surovin. Tak si toho Valentýna užijte a milujte se po celý rok,“ vzkazuje jeho autorka Denisa Bartošová.

obr. Vyrobte své lásce dárek ze srdce. Inspiraci najdete v poradu Vytvořeno s láskou na Mall.tv. Zdroj_Mall.tv

Na dvě větší paštiky budete potřebovat:

  • 15 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje (na smažení)
  • dalších 125 g másla do paštiky a 150 g k přepuštění
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 500 g očištěných krůtích jater
  • 50 ml dobré whisky
  • 40 ml smetany na vaření
  • mořská sůl
  • pár snítek rozmarýnu
  • 2 lžičky zeleného pepře
  • pár plátků sušené slaniny
  • chilli vločky

obr: Tip na valentýnský dárek. Dárky ze srdce nic nepřekoná. Zdroj_Mall.tv

A jak na to?

Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra očistěte a nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi na středním plameni nechte rozehřát máslo a olej. Přidejte cibuli, česnek a rozmarýn a restujete 2 minuty. Pak přidejte játra a restujte další  3 minuty. Následně vlijte whisky a nechte pobublávat, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přidejte změklé máslo a smetanu. Směs si přendejte do vyšší nádoby,  ve které ji rozmixujte dohladka. Osolte.

Do dámské verze přidejte drcený zelený pepř. Do ostřejší pánské verze chilli vločky.

Připravené zavařovací sklenice vymažte máslem. Sklenici na ostřejší paštiku pak ještě vyložte sušenou šunkou. Poté do nich přendejte paštiky. Na jejich povrch ještě patří přepuštěné máslo. Do přepuštěného másla určeného pro dámy přijde lehce podrcený zelený pepř a několik menších snítek rozmarýnu. Do pánské verze pak patří lžička chilli vloček.

obr: Pojďte si podle Denisina návodu vyzkoušet skvělou domácí paštiku. Jemnější pro dámy a ostřejší pro pány. Zdroj_Mall.tv

Aby se vůně propojily a máslo se kořením provonělo, nechte 20 minut stát.
Teprve poté jím zalijte celou horní plochu vychlazené paštiky. Na závěr dejte na noc do lednice.

Teď už zbývá jen paštiku dárkově zabalit.

 

Video recept naleznete ZDE

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip