Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Jahodový džem s červenou řepou

Jahodový džem s červenou řepou

24.4.2018 - AndreaP.

Máte rádi neobvyklé kombinace? V tom případě musíte zaručeně ochutnat jahodovou marmeládu s červenou řepou. Věřte, že vám ještě více bude chutnat, když si ji připravíte z vlastnoručně vypěstovaných surovin. Tato barevně i chuťově výrazná marmeláda navíc posílí vaši imunitu.

Potřebujete:

  • BIO třtinový želírovací cukr 3:1 nebo Želírovací cukr 3:1
  • 680 g jahod
  • 320 g červené řepy

Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouháme a rozmixujeme spolu s jahodami dohladka. Ke směsi přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1, dobře promícháme a za stálého mícháme, přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Díky řepě bude mít marmeláda výraznou vínově červenou barvu. Je třeba pamatovat, že jedině v čisté (ideálně horkou vodou spařené) sklenici a s čistým víčkem si marmeláda udrží dlouhou trvanlivost. Pokud se při plnění sklenic její okraje umažou od marmelády, před zavíčkováním je nutné otřít je dosucha papírovou utěrkou.

Naše tipy:

  • Vyzkoušeli jsme také poměr 800 g jahod a 200 g řepy, i ten doporučujeme!
  • Chceme-li dosáhnout tužší konzistence marmelády, přidáme trochu kyseliny citronové. Marmeládu ochutí a zároveň podpoří želírovací proces.
  • Marmeládu připravíme i z běžného Želírovacího cukru 3:1, je však potřeba množství použitého ovoce upravit na 1020 g jahod a 480 g řepy

 

Uvedené produkty seženete na pultech různých prodejců potravin a také celoročně a na jednom místě na e-shopu Labeta.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz