Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Norimberský špíz

Norimberský špíz

19.6.2016 - redakce Babinet.cz

Přinášíme Vám tip, jak připravit norimberské klobásky na grilu:

Norimberský špíz

Budeme potřebovat:

  • 1 balení norimberských klobásek KUPFER (300 g)
  • 1 červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • cuketa
  • lilek
  • 100 g anglické slaniny
  • grilovací koření

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na měsíčky. Slaninu a klobásky nakrájíme na stejně velké kousky tak, aby se nám dobře napichovaly na špejli. Zeleninu omyjeme a nakrájíme ji na větší kusy. Připravené suroviny postupně střídavě napichujeme na špejli tak, abychom využili všechny ingredience. Špízy posypeme grilovacím kořením a necháme je opékat na grilu. Podáváme česnekovou nebo BBQ grilovací omáčkou.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norimberské klobásy zpestří vaše letní grilování! Dozvíte se, kde se vzala tato pochoutka a jaká se k nim váže pověst!

Nejmenší z německých klobás spojujeme s návštěvami proslulých norimberských vánočních trhů nebo s posezením v místní tradiční hospůdce s tuplákem piva. Dnes je již ale oblíbená i jinde – denně se údajně vyrobí až tři miliony kusů, které jsou exportovány do celého světa. Tento uzenářský výrobek je charakteristický svojí drobnou velikostí (měří zpravidla sedm až devět centimetrů) a světlou barvou. Klobásky jsou vyhledávané kvůli svojí jemné chuti, kterou jim propůjčuje libové vepřové maso a majoránka.

Klasická bavorská pochoutka má již více než sedmi set letou tradici. První úřední zmínkou je zápis z roku 1313, který určuje, že k její přípravě musí být použita vepřová panenka. Od té doby se recept na výrobu prakticky nezměnil. Již ve středověku platila pro norimberské řezníky přísná pravidla, klobásky, které chtěli prodávat na tržišti, museli předkládat ke kontrole. K jejich vzniku se váží legendy – jedna z nich vypráví, že klobásky musely být tak malé, aby se protáhly klíčovou dírkou a mohly nasytit pocestné, kteří v nočních hodinách uvízli před městskou branou. Další uvádí, že se podobným způsobem krmili lidé v místní věznici. Skutečné důvody jsou ale spíše prozaické – řezníci vyvinuli malou klobásu, kterou si mohl dovolit takřka každý. V současnosti jsou tyto uzeniny zařazeny na seznam evropských geograficky chráněných specialit a mohou se vyrábět jedině v Norimberku (klobásky vyrobené jinde musí mít jiné označení).

A jak se norimberské klobásky konzumují? Tradičně jsou připravovány na grilu s bukovým dřívím, existují dva základní způsoby servírování. V restauracích se podává sudý počet (nejčastěji dvanáct nebo šest klobásek) na cínovém nádobí spolu se zelím nebo bramborovým salátem. Milovníci prostých chutí si mohou objednat klobásky pouze s chlebem. Pouliční fastfoodová varianta zahrnuje tři kusy v housce. V současnosti ale vznikají i odvážnější kombinace – velmi oblíbené jsou třeba klobásky s chřestem.

TIP: Balení originálních klobásek KUPFER o obsahu 300g vás vyjde na příjemných 110kč (orientační cena) a najdete je v Albertu!Dodávají PAPEI delikatesy!


 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip