Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Rajčatové hody

Rajčatové hody

29.9.2015 - AndreaP.

Ať už máte vlastní úrodu, nebo musíte pro rajčata do obchodu, receptů na jejich zpracování není nikdy dost. Načerpejte s námi novou inspiraci a užijte si rajčatové hody.

 

TOSKÁNSKÁ NADÍVANÁ RAJČÁTKA

Co potřebujete?

  • 8 větších rajčat
  • SPAK Ďábelskou omáčku 250 ml
  • 300 g mletého masa
  • 1 větší cibuli
  • olej
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • 2 barevné papriky
  • 1 lžičku oregana
  • špetku drceného pepře
  • 1 lžičku tymiánu
  • hrst nasekané petrželky
  • 150 g pikantní klobásy /chorrizo, čabajská apod./
  • trochu horké vody na podlití
  • hrst petrželky
  • bylinky a naťovou cibulku na ozdobení

Jak na to?

Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Připravíme si náplň z mletého masa – na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso. Směs restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout.

Připravíme si zapékací misku, rajčata vyskládáme těsně vedle sebe, aby lépe stála, naplníme je směsí a poklademe vršky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200°C asi 10-15 minut. Vynikající a sytý hlavní chod podáváme teplý s chlebem nebo rýží.

 

TOMATOVÝ TALÍŘ

Co potřebujete?

  • 600 g nejrůznějších odrůd rajčat
  • 6 lžic SPAK Česnekového dressingu
  • 2 stroužky česneku
  • drcený pepř
  • olivový olej
  • citronovou šťávu
  • špetku cukru
  • 200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/
  • bylinky na ozdobu
  • topinky s česnekem a solí

Jak na to?

Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citronovou šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě přisolit. Podáváme s topinkami jako lehké samostatné jídlo.

Náš tip :

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip