Babinet.cz  /  Recepty  /  Mangová rozkoš

Mangová rozkoš

4.2.2007 - Redakce Babinet
K čemu jsou dobrá v našich zeměpisných šířkách různá čatní (čili chutney)? Jistě ne proto, aby se stala pravidelnou součástí našich nákupních košíků, ale spíš k povzbuzení skrytých labužnických chutí. A tak když se u mne v kuchyni objevila lákavá sklenička mangového čatní původem až ze Svazijska, otázka se objevila znovu. Tak k čemu to tedy vlastně bude dobré? Nejsme zemí ovocných omáček a nejsme zemí vznešeného vaření. Jako ideální doplněk k pikantnímu nasládlému čatní se mi však vtíravým způsobem začalo připomínat kuřecí maso, pošírované v horké, lehce ochucené vodě. Ale s pravdou ven - o pošírovaném mase jsem slyšela, četla a asi i napsala spoustu věcí, ale nikdy jsem ho nevařila jen proto, aby se takto jedlo bez jakékoli další úpravy. Nikdy až do včerejšího odpoledne.Nakolik jsem celý úkon brala jako nenáročnou etudu, která by mi měla ukázat, že vařené maso je zase jenom vařené maso, výsledek mi přivodil kulinářský šok. Něco tak dobrého, co by vzniklo z přirozeně suchých kuřecích prsou, jsem ještě nikdy nejedla. Kam se hrabe minutková úprava, marinování nebo pečení, pravá rozkoš se skrývá pár stupňů pod bodem varu. Další exemplář do šuplíčku kdo nezažil, neuvěří je na světě. Pošírovaná kuřecí prsa byla sama o sobě zázrakem. S mangovým chutney, které se ihned hlásilo na pomoc, byla delikátní, s teplou holandskou omáčkou nepřekonatelná a v salátu se sušeným ovocem nezvyklá a prvotřídní. Ale ať už s nimi naložíte jakkoli, umožněte jim alespoň honosné servírování. Rychlou smrt u svačiny si totiž rozhodně nezaslouží, čímž se jim dodatečně omlouvám.  
  • Pošírované kuřecí maso
  • /pro 2 osoby/ 2 větší kuřecí prsa, kůra z půlky dobře umytého citrónu, 1 kolečko citrónu, 4 sušené limetkové listy, 1 stonek citrónové trávy, 1/2 lžičky soli 1. Citrónovou trávu přepůlíme a obě části podél rozřízneme na čtvrtiny. Společně s ostatními ingrediencemi kromě masa je vložíme do hrnce, zalijeme jedním a půl litrem studené vody a přivedeme k varu. 2. Maso omyjeme, osušíme a podélně překrojíme na tři nebo čtyři kousky. Jakmile voda vře, ztlumíme plamen a vložíme do ní všechno maso najednou. Hrnec nepřikrýváme a vodu udržujeme těsně pod bodem varu, neměla by však vůbec začít vřít. Takto maso táhneme půl hodiny. 3. Maso vyndáme a podáváme s omáčkou podle chuti a s lehkou přílohou. Vývar z masa scedíme a uschováme k pozdějšímu použití, v mém případě čeká na uplatnění v krémovém italském rizotu.  
  • Kari salát s kuřecím masem
  • /pro 4 osoby/ 1 lžíce kari koření, 2 lžíce vývaru z kuřecího masa, 2 lžíce mangového chutney, 200 ml majonézy nebo zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 2 vařená nebo pošírovaná kuřecí prsa, 2 jablka, 1/2 čerstvého ananasu, 2 hrsti sušených brusinek, 1 hrst sušených rozinek, 2 hrsti sušených kokosových lupínků 1. Kari koření smícháme v malém kastrůlku s vývarem, přivedeme k varu a rychle svaříme na hustou pastu. Po vychladnutí ji smícháme s majonézou, solí a mangovým chutney. 2. Kuřecí maso nakrájíme na jeden až dva centimetry velké kostičky. Ananas oloupeme a také nakrájíme na kostičky, jablíčka pouze odjádříme a pokrájíme stejným způsobem. Maso smícháme s čerstvým i sušeným ovocem a přidáme ochucenou majonézu. Promícháváme jen lehce, vařené maso se snadno mícháním rozpadne (na rozdíl od pošírovaného, to se na vlákna nerozděluje). Vychladíme a podáváme s bílým pečivem. Mango chutney z produkce Fair Trade poskytl k přípravě receptu e-shop www.fairove.cz - obchod s Fair Trade produkty. V e-shopu www.fairove.cz si mango chutney můžete rovnou objednat.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz