Babinet.cz  /  Recepty  /  Elopak: Lehké a zdravé recepty pro slunečné dny

Elopak: Lehké a zdravé recepty pro slunečné dny

13.8.2008 - Redakce Babinet
Elopak: Lehké a zdravé recepty pro slunečné dny TISKOVÁ ZPRÁVA / Praha 11.8.2008 Jak si zpříjemnit teplé dny babího léta? V tomto období mohou být velmi osvěžující vychlazené čerstvé mléčné výrobky. Ty jsou nejen zdraví prospěšné, ale lze je využít i pro přípravu mnoha výborných jídel. Pro ty, kdo chtějí vyzkoušet něco nového, přináší společnost Elopak lehké recepty. Nejprve se osvěžíte letním borůvkovým drinkem s čerstvým mlékem a bílým jogurtem Moravia z Vysočiny a potom si pochutnáte na tradičních ovocných koláčích s čerstvou smetanou Olma. Čerstvé mléko je nezbytnou součástí mnoha pokrmů. Jeho využití ocení zejména Ti, kteří mají rádi chutná, ale zároveň zdravá jídla. Čerstvé mléko je dobrým a snadno stravitelným zdrojem cenných bílkovin, vápníku a obsahuje vitaminy A, D, E, K rozpustné v tucích. Při výrobě čerstvého mléka nedochází k jejich ztrátě, protože mléko je zpracováno procesem zvaným pasterizace. Tento způsob zpracování zaručuje zachování všech cenných živin v přirozeném a neporušeném stavu. Proto je čerstvé mléko chuťově výborné a lehce stravitelné. Pro letní vaření doporučujeme čerstvé mléko Moravia, u něhož oceníte nejen jeho výbornou chuť, ale i nový praktický obal Diamond Pure-Pak(R) od společnosti Elopak.
  • Mléčný borůvkový koktejl s jogurtem
  • 100 g borůvek, 300 ml vychlazeného čerstvého mléka se stříškou, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 kávovou lžičku vanilkového cukru, 1 lžičku cukru krupice Postup: do nádoby nasypeme omyté borůvky, lžičku cukru krupice a lžičku vanilkového cukru. Přidáme 3 lžíce bílého jogurtu a 300 ml vychlazeného čerstvého mléka. Vše ušleháme ručním tyčovým mixérem. Jogurtový borůvkový koktejl nalijeme do sklenice nebo do poháru a ozdobíme šlehačkou, s níž je nápoj ještě lahodnější. Čerstvá smetana ke šlehání neobsahuje žádné chemické přísady. Navíc z ní můžete získat životně důležité vitaminy A, D, E, K, které se váží na tuky a jsou při výrobě čerstvé šlehačky zachovány. Pro letní vaření doporučujeme čerstvou smetanu na šlehání Olma. Ta je balená v kartonovém obalu Pure-Pak(r) s charakteristickou stříškou, který nepropouští UV záření a tím nedochází k znehodnocování mléčného tuku, který tvoří základ šlehaček. Zároveň ke ztrátě dalších zdraví prospěšných látek. Smetana Olma si zachovává pravou smetanovou chuť.
  • Ovocné koláče
  • Na těsto budete potřebovat: 1/2 kg (2 čtvrtlitrové hrnky rovné hladké mouky), 3/4 hrnek cukru písku, 1 vanilkový cukr + 1x špetka soli, 1 kostička droždí, 1 šlehačka Olma, 4 žloutky, 8 lžic oleje Na drobenku budete potřebovat: 1 díl másla, 1 díl cukru, 1 díl hrubé mouky, 1 díl dětské krupičky Postup: mouku smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, solí, olejem a vše dobře promícháme. Kvásek připravíme rozmícháním droždí se lžičkou mouky, cukru a 2 lžícemi teplé vody. Do směsi přidáme tekutou šlehačku Olma a kvásek. Zaděláme těsto, přidáme žloutky a promícháme. Těsto zhoustne při kynutí, propracováváme tak dlouho, dokud se nám nedělají bubliny a necháme cca 1 hodinu kynout ( mezi touto dobou 2 x těsto propracujeme). Po vykynutí rozdělíme těsto na 8 větších bochánků a dáme je na plech ( na pečící papír) cca 5 cm od sebe a od okrajů plechu. Bochánky vytvarujeme na placičky a potřeme je celé rozšlehaným vejcem a necháme cca 5 minut nakynout. Na tyto placičky klademe ovoce (borůvky, meruňky, jablka, hrušky) a dáme do trouby péct při 170 stupních cca 5 minut a po té vyndáme plech z trouby a přidáme na koláče drobenku a pečeme dozlatova. V případě, že zachováte tento postup, tak ovoce nepustí šťávu a koláče nejsou "mokré".

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz