Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Valašský frgál

Valašský frgál

11.2.2006 - Redakce Babinet

Na 9 frgálů budete potřebovat:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 10 kostek cukru
  • 100 g droždí
  • 6 žloutků
  • 1/2 másla
  • 1/2 Hery
  • 1/2 l vlažného mléka
  • sůl
  • trochu rumu
  • drobenka z 50 g rozpuštěného másla
  • 1/3 mouky
  • 1/3 krupice a 1/3 cukru

Nádivka:

  • tvarohová nebo maková

Z droždí, mléka a trošky cukru uděláme kvásek, z ostatních surovin těsto. Kvásek necháme vzejít a spojíme jej s těstem, přemícháme, necháme v míste v teple nakynout a děláme bochánky o váze 200-240 g. Bochánky necháme znovu nakynout na vále. Potom je roztlačíme na placku na kulatém plechu a ještě chvíli necháme kynout. Naplníme (rozprostřeme nahoru) nádivkou (tvarohovou, hruškovou nebo makovou), posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí poléváme polevou z másla a Hery, do které přidáme trochu rumu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz