Babinet.cz  /  Recepty  /  Jak poznáte kvalitní nerezové nádobí?

Jak poznáte kvalitní nerezové nádobí?

22.3.2006 - Redakce Babinet
Jste-li zrovna v zařizovacím stadiu a stojíte před rozhodnutím vybrat si nové nádobí do kuchyně, určitě přemýšlíte i o nerezových výrobcích. Bude se nádobí z takového materiálu hodit? A jak poznám, že jde o kvalitní zboží?Nakupujte raději v kamenných obchodech Zdání, že se nerezové hrnce sžijí spíše s moderním industriálním interiérem, je poměrně zavádějící. I z tohoto sortimentu lze vybrat takové, které budou ladit s kuchyní v tradičním nebo retro stylu. Potom se ovšem zaměříme spíše na produkty s matnou povrchovou úpravou, protože lesklý nerez skutečně vypadá trochu chirurgicky, chcete-li kosmicky. Tolik pokud jde o vzhled. Při nákupu dodržujte jednu z nejdůležitějších pouček, a sice: vybírejte nádobí zásadně v klasických "kamenných" obchodech s domácími potřebami, nebo si ho pořizujte nanejvýš přes internet. Nákup v tržnici totiž bude s největší pravděpodobností ze skupiny, kterou lze označit jako "pravá krokodýlí kůže z kordovanu". Sice nevynaložíte žádnou závratnou sumu, ale vystavujete se nebezpečí, že "nerez" začne rezavět, kroutit se, hrncům upadnou ucha, pánvím rukojeti... A to už ani nemluvíme o tom, že s případnou reklamací se nebudete mít na koho obrátit, protože prodejce nejspíš na místě, kde jste nákup uskutečnili, dávno nebude (bude-li vůbec v republice). Jedna z nejdůležitějších informací u nerezového nádobí je údaj o kvalitě materiálu (ocel), z něhož je nádobí vyrobeno. Vyjadřuje se číslem, a pokud je jeho hodnota 18/10, určitě se vám koupě vyplatí. Takto označené nádobí je nejen kvalitní, takže dlouho vydrží, ale ještě při vaření v něm ušetříte náklady na energii i čas.   Zkontrolujte dno i ucha Z hlediska kvality je důležitý také vzhled dna hrnců. Jeho plocha musí být dokonale rovná, je-li dno sendvičové akutermické, jídlo se vám v hrnci nepřipálí (i když se říká, že správný guláš má být trochu přičmoudlý...). Ucha hrnců a úchyty pokliček by měly pevně držet, aby se časem nezačaly viklat nebo dokonce upadat. Je také dobré se při nákupu ujistit, že materiál, z něhož jsou úchyty a rukojeti vyrobeny, zůstane při vaření studený (tj. je odizolovaný) a že vydrží i teploty v troubě a v myčce nádobí (s tímto problémem si někteří výrobci fikaně poradili nádobí opatřili odnímatelnými držadly). Stejně chytrý je také nápad, že hrnce jsou kompatibilní, tj. dají se stavět nad sebe do komínků, takže při vaření opět šetří čas i energii, navíc ještě místo v kredenci. Určitě zajímavou novinkou je hrnec třídílný, v němž lze vařit různé druhy těstovin nebo třeba zeleniny odděleně. A zapomenout nesmíme ani na milovníky exotických kuchyní, kteří ocení nerezovou pánev wok. Pokud si připlatíte, můžete si pořídit i nadstandardně vybavené nádobí s poklicemi s vestavěným teploměrem nebo se zvukovým zařízením signalizujícím var vody. Vlastnosti kvalitního nerezového nádobí: - dlouhá životnost - nerozbitnost - odolnost vůči korozi - dlouho udrží teplo - nehořlavost - odolnost vůči pachům - odolnost vůči mechanickému poškození   Zdroj: www.qmagazin.cz, kvalita testovaná spotřebiteli.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip