Brambory často milujeme, jsou dobré, zdravé, je to ideální příloha pro každého, kdo zrovna není „v dietě“, ale jak si je připravit jinak, jak to udělat aby nebyly fádní, nudné? Zkuste to s našimi jedinečnými recepty.
Bramborové špízy
INGREDIENCE:
- 400 g menších brambor
- 200 g anglické slaniny v celku
- Sůl
- Pepř
- petrželka na ozdobu
- špejle
Brambory a slaninu nakrájíme na plátky. Poté napichujeme na špejli, vždy napíchneme bramboru, poté slaninu. Jednotlivé špízy popepříme, lehce posolíme, se solí ale opatrně, slanina sama o sobě slaná je. Špízy vložíme do trouby a pečeme na cca 180 stupňů asi 20 minut. Po upečení posypeme nakrájenou petrželkou.
Moderní bramborový salát
INGREDIENCE:
- 500 g menších salátových brambor
- 3 stroužky česneku
- malá sklenička sušených nakládaných rajčat
- 250 ml smetany
- lžíce másla
- žloutek
- čerstvé lístky koriandru
- malá cibulka
- sůl
- pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme. Do zchladlých brambor dáme dresink, který připravíme z prolisovaného česneku, nekrájených sušených rajčat, smetany, másla, žloutku, koriandru a nadrobno nakrájené cibulky. Poté vše posolíme a opepříme podle chuti.
Bramboráky s kozím sýrem
INGREDIENCE:
- 1,5 kg brambor
- 1 pórek
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky bílého pepř
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 100 ml oleje na smažení
- čerstvé bylinky (tymián, majoránka, yzop, pažitka) i na ozdobu
- 150 g kozího zrajícího sýra – váleček.
Brambory nastrouháme, zamícháme do nich nadrobno nakrájený pórek, vejce, sůl, pepř, mouku, prolisovaný česnek a bylinky podle chuti. Poté na oleji smažíme klasicky bramboráky. Na talíři doplníme kozím sýrem a bylinkami. Dobrou chuť.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.