Někdo jí miluje a jiný (díky školní jídelně) nenávidí. Řeč je o koprové omáčce. Připravte si jí podle šéfkuchaře Daniela Holana z restaurace Corso v Řevnicích u Prahy a určitě si pochutnáte.
Na 5 porcí budeme potřebovat:
• 60 g másla
• 40 g hladké mouky
• 250 ml mléka
• 70 g cukru
• 4 lžíce octa
• Sůl
• Hrst nakrájeného čerstvého kopru bez stonku
• 5 vajec
• 20 mladých brambor ve slupce
Vývar
• Stonky z kopru
• 3 bobkové listy
• 5 kuliček nového koření
• 8 kuliček pepře
• 2 oloupané mrkve
• ¼ celeru
• 1 cibule oloupaná
• 3 stroužky česneku
• 3 lžíce soli
Příprava:
Vývar
Nakrájíme veškerou zeleninu na velké kusy (klidně na polovinu) a dáme do mísy. Rozvoníme si koření na suchém hrnci a zalijeme ho 1200 ml studené vody. Přidáme zeleninu a koprové stonky. Zavaříme, a když začne voda bublat, tak stáhneme plamen na minimum. U zeleninového vývaru by se pěna neměla tolik tvořit. Vaříme zhruba hodinu. Vývar nakonec scedíme a připravíme si ho na další vaření.
Zbytek
Rozpustíme si máslo, přidáme mouku a mícháme metlou 2 minuty. Poté zalijeme teplým vývarem a opět důkladně promícháme. Obsah hrnce zaváříme, stáhneme plamen na minimum a vaříme dalších 15 až 20 minut. Poté přilijeme mléko, ocet, cukr a dle chuti osolíme. Hotovou omáčku můžeme klidně skladovat v lednici a kdykoliv použít. Mezitím si uvaříme brambory a vejce. Brambory umyjeme, otřeme houbičkou a dáme do vroucí osolené vody. Vaříme do měkka. Vejce by měly být před vařením v pokojové teplotě. Vezmeme si hrneček, přikryjeme ho fólii, potřeme ji olejem a vyklepneme do ní vejce. Fólii zamotáme. Vejce dostane jiný tvar a nebude jej potřeba loupat. Ve fólii hoďte vejce do vařící vody, promícháme, stáhneme plamen na polovinu a vaříme 6 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.