Jednou z úžasných podzimních plodin jsou dýně. Ty se dají uvařit na tisíc a jeden způsob. Pojďme se podívat na pár nevšedních receptů, které nyní mohou vtrhnout do vaší kuchyně. Pochutnejte si na zdravých darech země!
Dýňová polévka
½ dýně hokaido
2 lžíce másla
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
½ Smetany na vaření
1L vody
Dýni nakrájíme a zbavíme jader, která můžeme usušit a na jaře vysít. Dýni rozkrájíme, vložíme do hrnce, přidáme máslo a restujeme do změknutí. Poté ji rozmixujeme ponorným mixérem. Zeleninu lze též upéct v troubě, to je ještě lepší varianta. Přidáme vodu, smetanu, sůl, pepř a nastrouháme muškátový oříšek dle chuti. Provaříme asi 15 minut.
Dýňové noky
1/2 dýně hokaido
2 hrnky krupice
Sůl
1 vejce
Dýni zbavíme semen, nakrájíme a upečeme do změknutí. Poté ji ve větší nádobě rozmixujeme, přidáme krupici, sůl a vejce. Poté necháme těsto přibližně hodinu odležet na teplém místě. Kdyby bylo těsto příliš tuhé, můžeme přidat deci vody.
Poté vyválíme dlouhého šneka, ze kterého krájíme nočky. Ty posléze vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
Dýňové pyré
3 větší brambory
½ dýně hokaido
Máslo
Mléko
Brambory uvaříme do změknutí. Dýni upečeme. Posléze zeleninu smícháme, přidáme ohřáté mléko jako do bramborové kaše, sůl, máslo, rozmixujeme a můžeme podávat třeba k pečeným masům. Je to opravdu skvělá variace na bramborovou kaši.
Pečená dýně
Dýni lze také jen tak upéct s trochou olivového oleje a posolenou. Poté ji lze podávat jako přílohu.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.