Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Velikonoce na talíři - tradiční velikonoční recepty

Velikonoce na talíři - tradiční velikonoční recepty

26.3.2018 - AndreaP.

Kdo z nás by si dokázal Velikonoce představit bez beránka, mazance či vajíček? A jaké další recepty často vídáváme na velikonoční tabuli? Pojďme si pár takových typických velikonočních receptů společně představit.

Velikonoční beránek

  • 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, tuk

Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, po lžících horkou vodu a po chvíli mouku s práškem do pečiva, ořechy a oprané předem v rumu namočené rozinky. Formu na beránka silně vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou, těsto vlijeme do spodní poloviny, přiklopíme vrchním dílem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 180 stupních C. V polovině pečení můžeme sundat vrchní díl a zkontrolovat propečení, poté opět vrchní díl přiklopíme a dopečeme. Dozlatova upečeného beránka opatrně vyklopíme a postavíme na oválnou mísu.

Jeho rychlejší varianta ...

Banánový velikonoční beránek

  • 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g tuku, 250 g rozmixovaných banánů, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilinový cukr

V míse utřeme tuk s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky. Do vytvořené pěny přidáme rozmixované banány a mouku, kterou jsme předem promíchali s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu lehce promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotového beránka můžeme dozdobit bílou polevou a z želé bonbonů či z kousku čokolády mu vytvořit očíčka a čumáček.

Mazanec

  • Těsto na 2 mazance: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru, 1/8 másla, 1 polévková lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce mandlí, vajíčko na potření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvoříme dva bochánky, které umístíme na samostatné pomaštěné papíry, abychom mohli bochánky během pečení podle potřeby otáčet. Mazance necháme na plechu dokynout. Ještě před vložením do dobře vyhřáté trouby je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu křížek. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Velikonoční vajíčka z kynutého těsta

  • Na těsto: 400 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 2 vejce, 50 g tuku, 15 g droždí, 1/8 l mléka, 1 špetka soli
  • Na obložení: 250 g nízkotučného tvarohu, 100 g tuku, 50 g cukru, 3 vejce, 6 půlek meruněk (z konzervy), 2 - 3 lžíce jemného bramborového škrobu, strouhaná kůra z 1 citrónu

Na těsto promícháme droždí s 1 lžičkou cukru ve vlažném mléce. Přikryjeme a necháme vykynout. Vločky tuku hněteme s moukou, se zbylým cukrem, solí, vejci a kváskem tak dlouho, až vznikne těsto, které se odděluje ode dna mísy. Přikryté těsto odstavíme do tepla, až vykyne do dvojnásobného objemu. Mezitím rozehřejeme při mírné teplotě tuk a znovu dáme vychladnout. Tvaroh dáme na síto a necháme odkapat. Z vajec oddělíme bílky a žloutky smícháme s cukrem, bramborovým škrobem, tvarohem a ještě tekutým tukem, okořeníme strouhanou citrónovou kůrou a vše promícháme do hladké hmoty. Kynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které na pomoučněné ploše vyválíme na placičky ve tvaru vajec. Placičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do tvarohového krému. Hmotou potřeme vajíčka, přičemž kolem dokola ponecháme nepotřený okraj. Do středu vajíček vtlačíme po rozpůlené meruňce a přikryté necháme 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 - 20 minut.

Jako oběd se výtečně hodí...

Jehněčí roláda se špenátovou náplní

  • 1 ks jehněčího hřbetu, 400 g špenátu, 4 vejce, 30 g soli, 1,5 g mletého pepře, 200 g másla

Jehněčí hřbet opatrně vykostíme a položíme na pracovní desku. Maso osolíme a dáme na ně míchaná vajíčka klihovité konzistence, do kterých jsme přidali spařené a okapané špenátové listy, ochucené solí a pepřem. Plát masa s náplní svineme do rolády, převážeme bílým motouzem a na zbývajícím másle zvolna dozlatova upečeme.

Příloha: Brambory dušené ve smetaně s bylinkami.

Jehněčí pečeně v bylinkovém kabátku

  • 1,5 kg jehněčí pečeně, 1/8 l čirého masového vývaru (instantního z kostky), 150 g zakysané smetany, 50 g ztuženého tuku, 1 1/2 lžíce hořčice (středně ostré), 2 lžičky škrobové moučky, 2 stroužky drceného česneku, 2 lžičky tymiánu, 1 lžička oregána, 1 lžička drceného rozmarýnu, po 1 lžičce bazalky a šalvěje, sůl, pepř

Jehněčí pečeni omyjeme, osušíme v kuchyňském papíru a řezem ostrým nožem podél hřbetu do hloubky asi 1,5 cm oddělíme maso od kosti. Potom lehce vyškvaříme okrájený tuk, rozehřejeme polovinu tuku a přidáme rozdrcený česnek, sůl a byliny. Touto pastou potřeme důkladně vrchní stranu jehněčího hřbetu. Zbylý tuk dáme do pekáčku, do kterého položíme maso a pečeme ve střední poloze trouby při 225°C asi 50 minut tak, aby maso zůstalo uprostřed ještě růžové. Kdo má maso raději více propečené, peče o 10 minut déle. Během pečení podléváme po částech masovým vývarem. Jakmile je maso upečené, vyjmeme je a necháme přikryté odležet. Výpečky povaříme s trochou vody a zahustíme zakysanou smetanou, do které jsme dohladka vmíchali bramborový škrob. Uvedeme do varu a omáčku ještě dobře dochutíme. Jako příloha se hodí mladé fazolky a gratinované (zapékané) brambory.

Předcházející díly :

Vaše názory

Další recepty

  • Hrášek má zelenou! Vyzkoušejte zajímavé recepty!

    Kdo by neznal výrazně zelené kuličky hrášku. Na zahrádkách budou brzy dozrávat první lusky a narazíte na ně i v obchodech. Čerstvý, mladý...

  • Grilovaná zelenina a česnekový dip

    Grilování patří k létu, a proto každý rok netrpělivě vyhlížíme sluneční paprsky, abychom mohli rozpálit grily a v poklidu usednout k té...

  • Cuketové recepty

    Cukety jsou spojeny s létem. Není jich nikdy dost. Není to ale až tak dávno, co cukety byly relativně neznámé, v dnešní době jsou už zcela...

  • Rajčatové rizoto

    Risotto, nebo česky rizoto, je tradiční italské rýžové jídlo vařené ve vývaru do krémové konzistence. Mnohé druhy risott také obsahují máslo,...

Náš tip