Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Super rychlé mleté s báječnými fazolemi a brambory ve slupce/Jamie Oliver

Super rychlé mleté s báječnými fazolemi a brambory ve slupce/Jamie Oliver

31.5.2013 - AndreaP.

Nejen u nás, ale i ve světě je spousta skvělých kuchařů, kteří mají svůj styl a své osobité kouzlo. Mezi ně bezesporu patří Jamie Oliver. Jeho styl vaření je mi osobně hodně sympatický, neb používá velké množství zeleniny, vaří rychle a hlavně to podává vše s úsměvem a stylem, že vaření je prostě zábava.  Vždy jsem nechápavě sledovala jeho pořady s pomyslnou otázkou...to se fakt dá stihnout za půl hodiny?? A tak jsem se rozhodla jeho recepty prostě vyzkoušet ...a už znám odpověď. Opravdu se to stihnout dá (i když nejsme na závodech, nejde o čas, ale o to, aby nám chutnalo). Dnes přináším první recept, a sice super rychlé mleté hovězí (já použila vepřové) s báječnými fazolemi se slaninou a pečené brambory ve slupce. Ta chuť mě prostě dostala. Kombinace chutí dohromady je naprosto vynikajicí. Nu však posuďte sami a vyzkoušejte, opravdu to stojí za to.

 

Potřebujeme :

Maso

  • 500 g mleté hovězí (či vepřové)
  • 2 mrkve
  • čerstvý tymián (možno ale i sušený)
  • 1 cibuli
  • 2 řapíky celeru (já nahradila ředkvičkami)
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu (v případě nouze lze opět použít sušený)
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic worchestrové omáčky
  • petrželka (či zelená nať z cibulky) na dozdobení
  • olivový olej

 

Fazole

3 plátky slaniny

1 konzerva libovolných fazolí

2 rajčata

čerstvá bazalka

vinný ocet

olivový olej

 

Brambory

  • 4 velké brambory
  • trošku čerstvého rozmarýnu (případně sušený)
  • olivový olej
  • zakysaná smetana na dozdobení

 

 

 

 

 

 

Než začneme, zapneme si troubu s grilem. Brambory omyjeme a několikrát propíchneme nožem. Vložíme je do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a dáme uvařit do mikrovlné trouby (cca 10 minut - dle velikosti brambor, vyzkoušíme, zda jsou měkké). Po uvaření nasekáme rozmarýn a spolu se solí, pepřem a olivovým olejem dáme vše do mísy s bramborami a promícháme. Poté vložíme na plech a dáme pod gril dopéct, až jsou brambůrky křupavé. Postup s mikrovlnou troubou lze pochopitelně vynechat, poté tedy rovnou pečeme v troubě, ale počítáme s delší dobou přípravy.

Mleté maso vložíme na velkou pánev, rozděláme vařečkou, přidáme sůl, pepř, olivový olej a tymián a za občasného promíchání pečeme maso dozlatova. Maso pustí šťávu, která nám ve finále udělá křupavou krustičku. Mezitím si očistíme cibuli, mrkev, celer (či ředkvičky - možno použít jakoukoliv kořenovou zeleninu) a vše nakrájíme na tenké plátky. Až je maso opečené, přidáme lístky rozmarýnu, rozdrcený česnek, worchestrovou omáčku (nešetříme, vyvaří se), vše promícháme a nakonec přidáme zeleninu. Za občasného promíchání necháme maso na malém plameni.

Na druhou pánev dáme trošku olivového oleje, přidáme najemno nasekanou slaninu a necháme opéct. Potom přidáme nakrájená rajčata, fazole i se šťávou a necháme vařit, aby se šťáva zredukovala. Na závěr do fazolí přidáme ještě trošku olivového oleje, zacákneme vinným octem, dochutíme solí a pepřem a posypeme bazalkou. Fazole máme hotovy.

Jemně nasekáme petržel (či cibulovou nať) a přidáme ji k masu. Ochutnáme, případně dochutíme. A jdeme na servírování. Na velký talíř naložíme masovou směs a vedle fazole. Opečené brambory vytáhneme z pod grilu, nařízneme do kříže a mírně zmáčkneme, brambory se jakoby rozevřou. Přidáme na talíř, kápneme zakysanou smetanu, posypeme zelenou natí a můžeme podávat. Dobrou chuť.

 

Vaše názory

Další recepty

  • 7 nejčastejších chyb při grilování, týkají se i vás?

    Odpovídá Jan Hajný, šéfkuchař tescorecepty.cz. Poslechněte si také rozhovor, kde se dozvíte další rady a tipy ke grilování. 1. ...

  • Caesar hot dog

    Grilování patří k českému národu stejně jako chalupaření nebo pití piva. Po dlouhé zimě už netrpělivě vyhlížíme první jarní dny, kdy budeme...

  • Pivní roštěnky

    Naložená roštěnka - to je to pravé chlapské jídlo, kterým ale zcela jistě nepohrdne žádný labužník. Navíc příprava je velmi snadná a rychlá a...

  • Chalupářský boršč

    Boršč je druh polévky z červené řepy, oblíbený zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a...

Náš tip
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • CVIČTE KEGELOVY CVIKY NEJEN PRO LEPŠÍ SEX!