Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Tyrolský jablečný koláč

Tyrolský jablečný koláč

2.11.2012 - AndreaP.

V minulém článku jsme si představili recept na univerzální těsto, které je rychlé, levné a dá se z něj doslova kouzlit jak ve sladké, tak slané variantě. Dnes přinášíme recept na  výborný koláč, tentokrát je to z listového těsta, které se také řadí mezi recepty univerzální, neb rovněž z tohoto těsta lze udělat spoustu variant různých pochoutek. V kombinaci s jablky máme zaručenou dokonalou chuť.  A protože čas jsou peníze jak se říká a příprava domácího listového těsta je přece jen trošku pracnější, použijeme již hotové listové těsto.

 

Suroviny

  • 300 g hotového listového těsta
  • 1 kg jablek (kyselejší jsou lepší)
  • 40 g sultánek
  • 40 g sušených brusinek
  • citrónová šťáva
  • 150 g cukru
  • 40 g sekaných mandlí
  • mletá skořice
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • cukr a skořice na posypání

 

 

Postup

Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který můžeme trošku pomazat. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.

Listové těsto rozválíme na moukou vysypané pracovní ploše na velikost plechu a opatrně přeneseme plát těsta na připravený plech.

Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince, poté rozkrájíme na silnější plátky (kousky jablek by měly být větší než jsme zvyklí u klasického závinu). Pokapeme citrónovou šťávou. Přisypeme nakrájené sultánky, 100 g cukru, mandle a trošku mleté skořice, brusinky (nemusí být),  jemně zamícháme a směs naneseme na těsto. Tady je možnost vlastně přidat cokoliv, co máme rádi - takže klidně i ořechy, kokos a podobně.

Vejce promícháme s mlékem a zbytkem cukru a opatrně přelijeme přes jablka. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 35-40 minut. Nakrájíme a před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.

Jedná se o vynikající moučník obzvláště v tuto sychravou podzimní dobu, navíc z lehce dostupných surovin. A ta vůně, co se line při pečení z trouby, tak ta prostě stojí za to.

Vaše názory

Další recepty

  • VIDEO : Ferrero Rocher dezert

    Naprosto j ednoduchá příprava za použití pár surovin a vznikne geniální dezert, který bude chloubou. Potěší nejen děti, ale také dospělé. Zcela...

  • Krůtí stehno po kreolsku

    Kreolská kuchyně je údajně uhlazenější formou cajunské kuchyně. Není tolik ostrá a kromě ryb a mořských plodů disponuje jídly z divokých ...

  • Králíčí řízečky s vůní dálek

    Králičí maso (tzv. bílé maso) obsahuje v porovnání s dalšími běžně dostupnými druhy mas nejméně cholesterolu. My dnes zkombinujeme toto dietní...

  • Citrónové palačinky

    Příprava těsta na palačinky je velmi jednoduchá a co je hlavní, netřeba k tomuto úkonu moc surovin, vystačíme si vždy v základu s vajíčky,...

Náš tip