Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Tyrolský jablečný koláč

Tyrolský jablečný koláč

2.11.2012 - AndreaP.

V minulém článku jsme si představili recept na univerzální těsto, které je rychlé, levné a dá se z něj doslova kouzlit jak ve sladké, tak slané variantě. Dnes přinášíme recept na  výborný koláč, tentokrát je to z listového těsta, které se také řadí mezi recepty univerzální, neb rovněž z tohoto těsta lze udělat spoustu variant různých pochoutek. V kombinaci s jablky máme zaručenou dokonalou chuť.  A protože čas jsou peníze jak se říká a příprava domácího listového těsta je přece jen trošku pracnější, použijeme již hotové listové těsto.

 

Suroviny

  • 300 g hotového listového těsta
  • 1 kg jablek (kyselejší jsou lepší)
  • 40 g sultánek
  • 40 g sušených brusinek
  • citrónová šťáva
  • 150 g cukru
  • 40 g sekaných mandlí
  • mletá skořice
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • cukr a skořice na posypání

 

 

Postup

Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který můžeme trošku pomazat. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.

Listové těsto rozválíme na moukou vysypané pracovní ploše na velikost plechu a opatrně přeneseme plát těsta na připravený plech.

Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince, poté rozkrájíme na silnější plátky (kousky jablek by měly být větší než jsme zvyklí u klasického závinu). Pokapeme citrónovou šťávou. Přisypeme nakrájené sultánky, 100 g cukru, mandle a trošku mleté skořice, brusinky (nemusí být),  jemně zamícháme a směs naneseme na těsto. Tady je možnost vlastně přidat cokoliv, co máme rádi - takže klidně i ořechy, kokos a podobně.

Vejce promícháme s mlékem a zbytkem cukru a opatrně přelijeme přes jablka. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 35-40 minut. Nakrájíme a před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.

Jedná se o vynikající moučník obzvláště v tuto sychravou podzimní dobu, navíc z lehce dostupných surovin. A ta vůně, co se line při pečení z trouby, tak ta prostě stojí za to.

Vaše názory

Další recepty

  • Jahodový džem s červenou řepou

    Máte rádi neobvyklé kombinace? V tom případě musíte zaručeně ochutnat jahodovou marmeládu s červenou řepou. Věřte, že vám ještě více bude...

  • Jahodová sezóna

    Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o...

  • Jarní asijské závitky

    Orestovanou ochucenou směs s mladou svěží zeleninou naplníme do palačinkového těsta a máme zde lahodné závitky. Potřebujeme : 4 vejce ...

  • Jarní bylinková omeleta

    Jaro je v plném proudu, vše se krásně zelená a kvete a všude kolem nás se také začínají objevovat tolik potřebné bylinky. Pojďme si z nich dnes...

Náš tip