Babinet.cz  /  Recepty  /    /  V hlavní roli dýně

V hlavní roli dýně

22.10.2012 - AndreaP.

Dýně Hokaido ještě donedávna byla relativně zavrhovanou zeleninou, která se ale v posledních pár letech nenápadně probojovává do našich kuchyní. Stále se ještě ale můžeme ve velké míře setkat s poznámkami typu..... "to je z dýně? Tak to nejím".  A je to veliká škoda, protože je obrovským  přínosem pro naše zdraví.  Má vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, na straně druhé ale má zase nízký energetický obsah a vysoký podíl vlákniny, tudíž je velmi vhodná například při redukční dietě. Má rovněž výrazné močopudné účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, těch účinků na naše zdraví je celá řada. O nádherné barvě, která se krásně vyjímá na talíři už netřeba ani hovořit. Rozhodně si zaslouží dostat se na jídelní stůl, protože dýně všeobecně, to není jen známý dýňový kompot, v horším případě pak vydlabaný strašák se svíčkou uvnitř zdobící příbytky v tomto období. Pojďme si tedy spolu ukázat dýni 3x jinak.

 

Dýňová polévka

  • 1 střední dýně
  • 2-3 ks brambor
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • bujón
  • muškátový oříšek
  • mléko
  • zakysaná smetana
  • bylinky na dozdobení

 

Dýni řádně omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semena. Tento typ dýně nemusíme loupat, neb ač má tvrdou slupku, tato při varu velmi rychle měkne. Takto očištěnou dýni nakrájíme na malé kousky, stejně tak na malé kousky nakrájíme oloupané brambory.

Do  hrnce kápneme olivový olej a na něm lehce osmahneme cibuli. Poté přisypeme dýni a brambory a krátce orestujeme. Přidáme vodu, osolíme, opepříme, dáme trošku kmínu a bujón. Vaříme pod poklicí, dokud nám zelenina nezměkne. Odstavíme, přidáme mléko dle potřeby, česnek, bylinky (např. petržel) a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, necháme mírně probublat,  dochutíme muškátovým oříškem a v případě, že je polévka přece jen ještě velmi hustá, přilijeme trošku mléka (či smetany).

Hustou polévku na talíři dozdobíme lžící zakysané smetany. Podáváme s opečeným pečivem.

 

Dýňové zelí

Recept na toto netradiční zelí je velmi jednoduchý, výsledek na talíři pak velmi efektní.

  • 1 malá dýně Hokaido
  • máslo
  • cibule
  • hladká mouka
  • kmín
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Dýni opět rozkrojíme a zbavíme semen. Nastrouháme na hrubém struhadle. Vezmeme máslo, na něm zpěníme cibulku, jemně zasypeme hladkou moukou - vytvoříme jíšku. Poté přidáme dýni, osolíme a dáme kmín. Podlijeme vodou a dusíme jako klasické zelí. Na závěr pak dle chuti přidáme trošku cukru a octa.  Výborné například s brambory a kouskem sekané.

 

Pečené dýně

  • dýně
  • sůl
  • koření (provensálské, grilovací - záleží čistě dle chuti a oblíbené směsi koření)
  • olej (nejlépe olivový)

Dýni řádně omyjeme, klasicky pak opět rozkrojíme a zbavíme semen. Dále nakrájíme na menší tvary (zhruba jako při krájení brambor).  Přendáme na plech, kde osolíme a okořeníme (libovolné koření dle chuti, například provensálské či grilovací). Pokapeme olejem a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 30 minut (zkoušíme, zda je dýně už měkká), poslední minuty lze nechat dojít pod grilem. Jedná se o výbornou přílohu k masu.

Malá obměna tohoto pokrmu je taková, že k dýni přidáme také nakrájené brambory a mrkev, jako koření pak použijeme například kořenící směs na americké brambory.

 

A jak je to u vás doma? Je u vás dýně oblíbená a nebo také bojujete s předsudky (a to hlavně u mužské části populace), že z dýně je dobrý tak akorát kompot?

Vaše názory

Další recepty

  • 7 nejčastejších chyb při grilování, týkají se i vás?

    Odpovídá Jan Hajný, šéfkuchař tescorecepty.cz. Poslechněte si také rozhovor, kde se dozvíte další rady a tipy ke grilování. 1. ...

  • Caesar hot dog

    Grilování patří k českému národu stejně jako chalupaření nebo pití piva. Po dlouhé zimě už netrpělivě vyhlížíme první jarní dny, kdy budeme...

  • Pivní roštěnky

    Naložená roštěnka - to je to pravé chlapské jídlo, kterým ale zcela jistě nepohrdne žádný labužník. Navíc příprava je velmi snadná a rychlá a...

  • Chalupářský boršč

    Boršč je druh polévky z červené řepy, oblíbený zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a...

Náš tip
  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!
  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • CVIČTE KEGELOVY CVIKY NEJEN PRO LEPŠÍ SEX!