V dnešním článku se společně podíváme na tradiční a zcela přírodní způsob barvení vajíček pomocí červeného zelí a bylinek. Díky takovému způsobu barvení docílíme nejen krásně modré barvy, ale také originálních kousků, kdy každé vajíčko bude vaším osobním unikátem.
Nejprve se mrkneme na přípravu jednoduché barvicí směsi z červeného zelí, octa a soli, která vejcím zajistí syté odstíny. Poté nahlédneme do světa rostlinných ozdob a ukážeme si, jak použít čerstvé květiny a bylinky tak, aby nám vznikly působivé vzory.
foto / Unsplash
Pokud patříte k úplným začátečníkům a zatím si na něco takového netroufáte, obavy stranou. Provedeme vás každým krokem procesu, od přípravy ingrediencí až po finální dotahování detailů. S našimi jednoduchými a snadno pochopitelnými instrukcemi se budete cítit jako profíci a rychle naznáte, že není žádný důvod ke zdráhání se. Toto jednouché tvoření vám tak nepřinese jen příjemně prožitý čas, třeba s malými pomocníky, ale také krásné výsledky, na které budete pyšní. Pojďme tak společně vstoupit do světa kreativity a přivítat Velikonoce stylově.
Co budete k barvení potřebovat:
- bílá vejce
- červené zelí
- vodu
- ocet
- sůl
- gázu nebo punčochu
- nit
- dekorativní lístky nebo rostlinky
- nůžky
Jak budete při barvení postupovat:
- začněte tím, že nakrájíte nebo nastrouháte půl hlávky červeného zelí na jemné proužky
- vložte nakrájené červené zelí do hrnce, který by měl být dostatečně velký. Potřebujete, aby zelí bylo zcela ponořené, a zároveň jste měli také dostatek místa pro vajíčka, která se nesmí vzájemně dotýkat
- nyní si připravte čerstvé drobné nejedovaté květiny, bylinky nebo různě tvarované lístky
- před vložením vajíček do hrnce přiložte připravené květiny a bylinky na skořápky. Následně přes skořápky přetáhněte silonku nebo použijte gázu
- bylinky pak ke skořápce pořádně zafixujte nití nebo provázkem, který pořádně utáhnete. Právě tento krok zajistí, že bylinky ke skořápce spolehlivě přilnou a vytvoří se tak krásné obtisky, které jsou naším cílem
- v tomto kroku naplňte hrnec vodou a přidejte ocet i sůl
- poté přiveďte vodu k varu
- vejce spolu s červeným zelím, octem a solí vařte zhruba 11 minut. Během vaření zelí uvolní barvu, která se přenese na skořápky a krásná přírodní modrá barva je na světě
- po uvaření hrnec odstavte a nechte vejce pozvolna úplně vychladnout
- hrnec poté uložte do lednice a dopřejte působení směsi poctivých 8 hodin. Po tuto dobu z hrnce nic nevytahujeme. Zůstávají v něm jak vajíčka, tak zelí a necháme vše pracovat
- po uplynutí času vyjměte obarvená vejce z vody a dejte uschnout na mřížku
- nakonec opatrně odstraňte silonku či gázu. Nejlepší je materiál rozstřihnout
- nyní už jen vejce opatrně zbavte rostlinek a jste zcela hotovi
Tipy závěrem:
- k přírodnímu vzorování můžete použít cokoliv, co se vám líbí. Různé špičaté nebo kulaté lístky, sedmikrásky, fialky, čtyřlístky, traviny, atd.
- pro finální lesk vajíček je můžete ještě potřít malou vrstvou sádla nebo olivovým olejem
- vajíčka doporučujeme před vařením v zelí odmastit octem a osušit papírovou utěrkou
- dbejte na to, aby se vajíčka při vaření nedotýkala a opatrně je několikrát otočte. Docílíte tak rovnoměrnosti, jde-li o barvu
- babské rady mluví o tom, že čím tenčí proužky zelí budou, tím lépe se uvolní barva
napsala Bára Klímová
zdroj: redakce
Vaše názory
I love that you told me about this article since I think it's fantastic. That is precisely what I was looking for, and I genuinely hope you will continue to contribute such amazing content in the coming years. word wipe
Great stuff! I'll tell my friends about it and ask them to check it out. Thank you for sharing! When you have more time, go to: word wipe usa
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.