Posledních pár dní před vypuknutím adventu většinou věnujeme výrobě adventních a vánočních věnců. Pro někoho je to relax, pro jiného vášeň a pro některé milovníky Vánoc jde už o neodmyslitelnou tradici, která se dost možná v rodinách předává z generace na generaci. Pokud se tak i vy hodláte letos pustit do výroby vánočního či adventního věnce, máme pro vás senzačního průvodce vším, co o výrobě potřebujete vědět.
Jakou zeleň zvolit
U věnců je pochopitelně vždy nejdůležitější samotný základ. Jehličí bychom tak měli vybírat nejen podle vzhledu, ale musíme brát ohled také na trvanlivost či na pohodlnou manipulaci s ním.
Kavkazská jedle
Adventní nebo vánoční věnec s kavkazskou jedlí bude vždy vypadat nádherně a honosně. Tento druh jehličí j je ideální pro tvorbu věnce vůbec nejlepší a také ne nadarmo také patří k nejoblíbenějšímu druhu. Díky své poddajnosti hezky a snadno kopíruje kulatý či jakýkoliv jiný korpus. Jedličí jedle kavkazské se pak vyznačuje nádherným stříbřitě zeleným třpytem, který dodává věnci jedinečný lesklý efekt.
Borovice
Borovice vejmutovka je dalším skvělou volbou. Má podstatně delší jehličí a dodává věnci výrazně elegantní dojem. S borovicí se vám rovněž bude dobře pracovat a žádná těžká dřina vás nečeká. Borovice je měkká a větvičky dokulata zformujete bez větší námahy. Půvabná a majestátní borovice vám zajistí dlouhotrvající věnec, který už není potřeba dále nějak výrazně zdobit.
Stříbrný smrček
K výrobě adventních a vánočních věnců se v našich končinách smrk používá nejméně často. Pravděpodobně jsou na vině jeho malé, krátké a pichlavé jehličky, se kterým není zrovna dvakrát jednoduché pracovat. Při troše dobré vůle a s dobrými rukavicemi se to však zvládnout dá. Když budete chtít, věnec bude mít hezky střapatý dojem. Pokud jde ale o výdrž, smrček bohužel poměrně brzy schne a opadává.
Smíšený mix
Podstatou smíšeného věnce, kterému se u nás v oblibě daří teprve pár let, je miš maš různého materiálu. Výroba takového smíšeného věnce už, pravda, vyžaduje kapku citu, zkušeností a smyslu pro estetiku. Vašim úkolem totiž bude do dominantního zeleného základu zapracovat i další druhy jehličí. Použít můžete například cypřiš, břečťan i olivovník.
Túje raději ne
Pokud máte zvířátka nebo menší dítka, věncům z tújí se raději vyhněte úplně. Můžete s nimi zvenčí zdobit hlavní dveře, to ano, ale domů si dekorace z tújí nedávejte. Nejen že tújky patří mezi jedovatou zeleň, ale dlouho vám nevydrží a brzy blednou. Placatost tújek pak smutný dojem jen umocňuje a celkově máme tuto zeleň spojovanou spíše s Dušičkami.
Pohlídejte si množství
Když už víte z čeho, potřebujete také vědět kolik. Je vhodné se tak před samotnou výrobou maličko zamyslet nad tím, kolik přírodního materiálu budete potřebovat. Nejlepší je samozřejmě jít cestou šetrnosti a neuzurpovat si jehličí zbytečně moc. Na druhou stranu vám ale zároveň samozřejmě nesmí ani chybět. Snažte se proto o množství, které je tak akorát. K odhadu takového správného množství vám pomohou návodné ukazatele:
- velikost věnce
- druh větviček
- druh zdobení
- na jaké místo věnec poputuje
- zda bude věnec sám, nebo v kombinaci s vánočním aranžmá
- pokud jde o adventní věnec, hodně vám napoví druh svíček, který si na něj přejete dát
Korpusy jsou na vás
V otázce korpusů záleží víceméně na tom, co preferujete. Velmi dobře se pracuje s korpusem slaměným i polystyrenovým. Ty jsou absolutní klasikou. Máte-li však chuť pracovat s jinými druhy a dle toho volit také jiný způsob zdobení, i to je možnost. Vybírat můžete například z těchto variant korpusů:
- ratanový
- proutěný
- vrbový
- šiškový
- motaný
- proplétaný
- kůrový
- věnec z proutí a mořské trávy
- kovový
- buxusový
Zdobením bohaté, ale s citem
Povídání o vánočních a adventních věncích nemůžeme zakončit ničím jiným, než zdobením. To celý věnec dělá věncem a nádherně jej korunuje. Nebojte se proto zdobit si dle svého a přesně tak, jak se vám to líbí. Použijte klidně vánoční ozdoby, vánoční hvězdy, stuhy, dřevěné jelínky, zvonečky, skořici, badyán, malá sněžítka i sušené pomeranče. Je to váš věnec a zdobit bude vaše dveře nebo váš stůl. Nepodléhejte proto až příliš trendům a řiďte se vlastními preferencemi i citem.
napsala Bára Klímová
zdroj: redakce
Vaše názory
Díky za rady.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.