Obchodní řetězce již také podporují tuto metodu nakupování a ukládání potravin, která je maximálně šetrná k přírodě, ale za prodávané šité sáčky zaplatíte nemalou částku. A protože nákupních pytlíčků budete vždy potřebovat více, cena se nakonec vyšplhá do vyšších částek. To se vás však nemusí týkat, když si ušijete sáčky vlastní. V pohodlí domova nenáročné šití zvládne úplně každý. Uvidíte.
foto / Unsplash
Na šití nákupních sáčků budete potřebovat:
- bavlněnou látku (použijte klidně staré prostěradlo, povlečení, ubrus, košili, dá se použít cokoliv)
- jehlu
- nit
- nůžky
- šňůrku na stažení
- pokud chcete přední stranu vyšperkovat, použijte právě starou záclonu jako síťku
- manikérské nůžky
- ve výhodě jsou majitelé šicího stroje, nebo overlocku (overlock sešije a zároveň začistí švy)
Při šití nákupního sáčku budete postupovat takto:
- rozmyslíme si, jak velký sáček chceme a potřebujeme. Jestli větší a širší sáček na chleba, či rohlíky, nebo třeba dlouhý na bagetky
- podle libovolného rozměru si tedy ustřihneme kusy látky, nebo látku a záclonu, když chcete kombinovat
- přidáme si 1 cm na každém boku. Tento centimetr k dobru tvoří přídavek na šev
- na spodní straně také 1 cm a na horní přidáme 2 cm
- látky dáme lícem k sobě
- kraje sešijeme zhruba mezi 0,5 až 1 cm od kraje (majitelé šicího stroje, či overlocku mají tento krok podstatně snazší. Ale jehlou a nití docílíte úplně stejného výsledku, i když to potrvá o trošku déle)
- nezapomeňte, že nešijeme polštářek, ale sáček. Horní okraj tedy nesešívejte, zůstává otevřený
- když máme sešito, horní okraj přehneme 2 cm do vnitřní strany a sešijeme
- pytlíček převrátíme
- nyní přichází na řadu šňůrka. Tu si vyměřujeme až po ušití pytlíčku a necháváme ještě tak 5 cm navíc, aby nám nezajela dovnitř
- manikérskými nůžkami si vytvoříme dírku u některého bočního švu a protáhneme tkaničku, nebo jakoukoliv jinou šňůrku (konce můžeme zatavit zapalovačem).
- při protahování šňůrky si můžeme pomoci také zavíracím špendlíkem, protáhnout a udělat uzlík
Napsala Bára Klímová
zdroj: redakce, travelandleisure.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.