Na začátku podzimu jsme si společně připravovali léčivý domácí sirup z cibule a medu. Patří k velmi oblíbeným léčivým směsím, které fungují rychle a spolehlivě. Tento sirup posiluje imunitu, léčí bolest v krku, pomáhá s nachlazením a mnoho dalšího. Nicméně, co si budeme nalhávat. Asi není úplně vhodné užívat tento silně aromatický sirup například v práci. Kolegové by si od vás jistě drželi jistý odstup. Dnes si proto vyrobíme domácí bonbony, které jsou stejně účinné, ale můžete po nich jít klidně i na rande.
Váš dech bude krásně svěží, ústní dutina dezinfikovaná, kašel zmizí a krk se zklidní. Vychutnejte si směs medu s léčivými bylinami a připravte si léčivé bonbony ještě dnes. Příprava je naprosto snadná a utratíte za ně podstatně méně, než kdybyste se pro ně trmáceli v dešti do obchodu.
K přípravě zdravých bonbonů budete potřebovat:
- Hrnek (hnědého) cukru
- ½ hrnku vody
- Šťávu z čtvrtky citronu
- 2 lžíce grepové šťávy
- 1-2 lžíce medu
- Necelou lžíci zázvoru
- Půl lžičky drceného hřebíčku
- lžičku najemno drcené šalvěje
- lžičku najemno drcené máty
- špetku skořice
- hrnec
- vařečku
- dobře těsnící sklenici
- plech
- pečicí papír
- lžíci
Jak budete při přípravě zdravých bonbonů postupovat:
- ze všeho nejdřív v hrnci smícháme vodu s cukrem
- přidáme citronovou a grepovou šťávu
- nyní přidáme med a vše pět důkladně promícháme
- a nakonec přidáme ke směsi i zázvor, hřebíček, šalvěj, mátu a skořici
- vše dobře promícháme a postavíme hrnec na sporák
- směs na bonbony přivedeme k varu, občas promícháme, a na mírném plameni takto necháme vařit zhruba dvacet minut
- během toho, co se nám směs vaří, připravíme si plech, na který dáme pečicí papír
- když uplyne dvacet minut vaření, bonbonovou směs odstavíme
- pomocí lžíce nabíráme malé množství hmoty a na plechu takto vytvoříme větší kapky
- kapky se lehce rozjedou, a takto vznikají jednotlivé bonbony
- půlhodinky pak necháme směs chladnout a tuhnout
- když jsou bonbony hezky tvrdé, vsypeme je do uzavíratelné nádoby a můžeme se do nich kdykoliv pustit
napsala Bára Klímová
foto: tastyeverafter.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.