Děti se vždy rády zapojí do příprav na Vánoce. U koled a pečení cukroví pomáhají o sto šest a milují, když je zaúkolujeme. Vyměňte proto na chvíli těsto na cukroví za slané těsto, ze kterého vznikne půvabná hvězda na vánoční stromek. Nebo ji děti věnují jako vánoční pozornost babičce?
K výrobě hvězdy budete potřebovat:
- Hrnek soli
- 2 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku vody
- Mísu
- Vařečku
- Vál
- Váleček
- Menší a větší vykrajovátko ve tvaru hvězdy
- Červenou stužku
- Nůžky
- Drobnou ozdůbku (například rolničku)
- Kdo chce, může nakonec použít lak ve spreji, nebo lak na nehty
Jak budete při výrobě hvězdy postupovat:
- Začneme tím, že si smícháme sůl a mouku
- Přidáme vodu a vypracujeme si těsto. Pokud je příliš drobivé, až suché, přidáme ještě trošku vody. Vodu přidávejte po lžících, určitě ne veliké množství najednou. Pokud je těsto naopak příliš řídké, nebo lepkavé, přidejte mouku. I tu přidávejte po lžících
- Když máme dobrou konzistenci těsta, důkladně těsto prohněteme rukama. Těsto hněteme klidně i deset minut
- Následně si z těsta vytvarujeme bochník a ten následně na vále rozválíme na tenčí plát
- Nyní si vezmeme vykrajovátko a začneme vykrojením velké hvězdy
- Do středu velké hvězdy vykrojíme menší hvězdu
- Příborovým nožem, který nemá příliš ostrou špičku, si teď hvězdy z válu odebereme a položíme je na plech, který si vysteleme pečicím papírem. Nesmíme zapomenout z větší hvězdy prstem vytlačit menší hvězdu
- Hvězdy si rozložíme na plech tak, aby se nedotýkaly, a pečeme na 250 stupňů zhruba dvě, až dvě a půl hodiny. Pokud se hvězdy začnou nafukovat, teplotu snižte
- Pokud po pečení nejsou hvězdy stále suché, nechte je na pečicím papíře přes noc doschnout
- Nakonec hvězdičky přelakujte. Můžete použít bezbarvý lak na nehty, nebo lak ve spreji. Lak nejen že vypadá hezky, ale podstatně hvězdám prodlouží životnost
- Nakonec už jen stačí navléknout na stužku rolničku a stužku ovázat kolem hvězdy
- Hvězdičku můžete použít jako ozdobu na stromek, nebo s ní vyzdobit jiné místo
napsala Bára Klímová
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.