Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Zachraňte své banány: Lahodný banánový chlebíček s tipy na perfektní výsledek

Zachraňte své banány: Lahodný banánový chlebíček s tipy na perfektní výsledek

11.3.2025 - AndreaP.

Banánový chlebíček je ideální volbou pro všechny, kdo hledají jednoduchý a chutný způsob, jak využít zralé banány, které už možná ztratily svůj půvab. Tento recept je velmi snadný na přípravu, ale také univerzální – můžete ho obohatit o ořechy, čokoládové kousky nebo třeba koření, jako je skořice, kdy více se dozvíte na konci článku v našich tipech. Výsledkem bude voňavý a vláčný dezert, který potěší jak u odpolední kávy, tak jako svačinka na cesty. Tak pojďme na to – trouba už se těší.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 2–3 zralé banány (rozmačkané)

  • 150 g cukru

  • 1 vejce

  • 75 g rozpuštěného másla

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 lžička jedlé sody

  • špetka soli

  • 190 g hladké mouky

 

Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte formu na chlebíček nebo ji vyložte pečicím papírem.

V míse smíchejte rozmačkané banány s cukrem, vejcem, máslem a vanilkovým extraktem.

Přidejte jedlou sodu, špetku soli a mouku. Promíchejte.

Nalijte těsto do formy a pečte asi 50 minut. Zkuste špejlí, jestli je hotový – měla by vyjít čistá.

 

Pečení banánového chlebíčku je snadné, ale pár tipů vám může zajistit ten nejlepší výsledek:

Použijte zralé banány:

Čím zralejší, tím lépe! Banány s hnědými skvrnami jsou sladší a dodají chlebíčku výraznější chuť.

Nepřemíchejte těsto:

Stačí smíchat ingredience jen do té míry, aby se spojily. Přemíchání může způsobit, že chlebíček bude tuhý.

Přidejte vlastní ingredience:

Zkuste nasekané ořechy, čokoládové kousky, kokos nebo dokonce i borůvky – dodají chlebíčku zajímavou chuť.

Připravte formu:

Vyložte formu pečicím papírem nebo ji dobře vymažte a vysypte moukou, aby šel chlebíček snadno vyklopit.

Zkontrolujte pečení špejlí:

Chlebíček je hotový, když zapíchnutá špejle vyjde čistá nebo jen s pár drobečky.

Nechte vychladnout:

Po upečení nechte chlebíček chvíli vychladnout ve formě. Teprve poté ho vyklopte – jinak by se mohl rozpadnout.

Experimentujte s kořením:

Trocha skořice, muškátového oříšku nebo kardamomu může chlebíčku dodat příjemné aroma.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz