Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Zdravé bezlepkové pohankové palačinky s tipy na úpravy ve sladké i slané verzi

Zdravé bezlepkové pohankové palačinky s tipy na úpravy ve sladké i slané verzi

18.2.2025 - AndreaP.

Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Následující recept na pohankové palačinky je skvělým příkladem zdravého a všestranného pokrmu, který můžete připravit na mnoho způsobů. Ať už je servírujete jako sladkou pochoutku, slaný oběd nebo netradiční jednohubky, zaručeně potěší každého strávníka. Vyzkoušejte je a nechte se překvapit jejich lahodnou chutí!

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 250 g pohankové mouky

  • 600 ml vody

  • špetka soli

  • 1-2 vejce (volitelné)

  • 1 lžíce moučkového cukru (volitelné)

 

Pohankovou mouku a sůl dobře rozmícháme ve vodě, až vznikne hladké těsto. Pokud chceme těsto obohatit, můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Chystáme-li sladké palačinky (např. se zavařeninou, šlehačkou nebo sladkým krémem), můžeme těsto trochu osladit moučkovým cukrem.

Těsto necháme chvíli odstát (15-20 minut), aby se všechny suroviny dobře spojily a těsto získalo lepší konzistenci.

Teflonovou pánev jemně pokapeme olejem a po obou stranách pečeme menší palačinky (průměr cca 15 cm), dokud nejsou dozlatova opečené.

Ještě teplé (ale i studené) palačinky můžeme potřít zavařeninou a posypat sekanými ořechy. Stočíme je a klademe na talíře. Těsně před podáváním je můžeme postříkat šlehačkou a posypat kakaem nebo skořicí.

Varianty podávání:

  1. Sladké palačinky: Kromě zavařeniny a ořechů můžete palačinky naplnit i šlehačkou, sladkým krémem nebo čerstvým ovocem.

  2. Slané palačinky: Palačinky je možné plnit zeleninovou, masovou či jinou náplní a posypané strouhaným sýrem zapékat v troubě. Výborné jsou plněné plátky šunky, sýra, listu hlávkového salátu (čínského zelí) a čerstvých krájených rajčat a paprik.

  3. Jednohubky: Efektní a netradiční jednohubku k vínu připravíte, když plněné a dobře vychlazené palačinky nakrájíte na tenčí (1,5 cm široké) plátky, ozdobíte petrželkou, barevnou paprikou, koktejlovými rajčaty nebo kuličkou rybízu a propícháte párátky.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz