Přemýšlíte o zdravém a chutném jídle, které byste mohli připravit rychle a snadno, protože víte, že čas je drahý a nikdo nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Pak máme pro vás skvělý recept na pyré z červené čočky, které je bohaté na živiny. Toto pyré pak skvěle doplní oblíbený pita chléb (ale pochopitelně i jiné pečivo). Červená čočka je výtečná luštěnina, jejíž obrovskou výhodou je to, že se nemusí předem namáčet a je velmi brzy připravena.
![](https://img.babinet.cz/images/35034/12f48ff546eefadd3f18a3e0c4e11730.jpg)
Potřebujeme:
-
200 g červené čočky
-
3 stroužky česneku
-
1 citron
-
70 ml olivového oleje
-
pár snítek čerstvého tymiánu
-
sůl (dle potřeby)
-
pita chléb
-
trochu olivového oleje
Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte propláchnutou čočku. Vařte na mírném ohni, dokud čočka nezměkne, což trvá přibližně 15 minut.
Během vaření čočky oloupejte a nasekejte česnek. Citron rozkrojte a vymačkejte šťávu.
Uvařenou čočku sceďte a nechte ji chvíli vychladnout. Poté ji vložte do mixéru spolu s česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a snítky čerstvého tymiánu.
Směs mixujte, dokud nezískáte hladké pyré. Podle chuti osolte.
Pita chléb ohřejte ideálně na pánvi krátkým rozpečením a potřete trochou olivového oleje.
Pyré z červené čočky podávejte spolu s pita chlebem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.