Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Aromatické čočkové pyré s pita chlebem

Aromatické čočkové pyré s pita chlebem

15.2.2025 - AndreaP.

Přemýšlíte o zdravém a chutném jídle, které byste mohli připravit rychle a snadno, protože víte, že čas je drahý a nikdo nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Pak máme  pro vás skvělý recept na pyré z červené čočky, které je bohaté na živiny. Toto pyré pak skvěle doplní oblíbený pita chléb (ale pochopitelně i jiné pečivo). Červená čočka je výtečná luštěnina, jejíž obrovskou výhodou je to, že se nemusí předem namáčet a je velmi brzy připravena. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 200 g červené čočky

  • 3 stroužky česneku

  • 1 citron

  • 70 ml olivového oleje

  • pár snítek čerstvého tymiánu

  • sůl (dle potřeby)

  • pita chléb

  • trochu olivového oleje

 

Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.

V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte propláchnutou čočku. Vařte na mírném ohni, dokud čočka nezměkne, což trvá přibližně 15 minut.

Během vaření čočky oloupejte a nasekejte česnek. Citron rozkrojte a vymačkejte šťávu.

Uvařenou čočku sceďte a nechte ji chvíli vychladnout. Poté ji vložte do mixéru spolu s česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a snítky čerstvého tymiánu.

Směs mixujte, dokud nezískáte hladké pyré. Podle chuti osolte.

Pita chléb ohřejte ideálně na pánvi krátkým rozpečením a potřete trochou olivového oleje.

Pyré z červené čočky podávejte spolu s pita chlebem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz