Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Voňavý a zcela jednoduchý zimní závin z jablek

Voňavý a zcela jednoduchý zimní závin z jablek

31.1.2025 - AndreaP.

Jablečný závin je oblíbený dezert, který si snadno připravíte doma. V zimních měsících, kdy je potřeba doplnit vitamíny, jsou jablka ideálním ovocem. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a dalších důležitých živin, jako jsou vláknina a antioxidanty. Tento recept je jednoduchý a výsledek vás určitě potěší.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 250 g pomazánkového másla

  • 250 g polohrubé mouky

  • 60 g strouhanky

  • 1 a 1/2 kg jablek

  • 200 g krupicového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • skořice

  • 50 g rozinek

  • 50 g ořechů

  • 50 g másla

  • 50 ml mléka nebo smetany

  • 30 g moučkového cukru

 

Pomazánkové máslo smícháme s polohrubou moukou a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na tři díly.

Každý díl těsta vyválíme na plát.

Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Pláty těsta posypeme strouhankou nebo rozdrobenými piškoty. Na to poklademe plátky oloupaných jablek.

Jablka pocukrujeme, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Přidáme rozinky a sekané či strouhané ořechy.

Těsto opatrně zavineme a položíme na máslem vymazaný plech.

Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě při střední teplotě, dokud závin nezíská zlatavou barvu.

Když se závin dopéká, potřeme jej mlékem nebo smetanou a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Jablečný závin podáváme nejlépe ještě teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz