Zimní období je plné útulných večerů, kdy můžeme trávit čas s rodinou a přáteli. Co by mohlo být lepší než si tyto chvíle zpříjemnit voňavým domácím štrúdlem s jablky? Tento klasický dezert je oblíbený po celém světě a my jsme si pro vás připravili recept, který vás doslova zahřeje u srdce.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
-
500 g listového těsta
-
4 velká jablka (ideálně sladká, např. Golden nebo Gala)
-
50 g rozinek
-
50 g nasekaných vlašských ořechů
-
70 g krupicového cukru
-
1 lžíce skořice
-
1 lžička citronové šťávy
-
1 vejce na potření
-
moučkový cukr na posypání
Příprava jablek: Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V míse smíchejte jablka s citronovou šťávou, aby nehnědly.
Příprava náplně: Přidejte do mísy s jablky cukr, skořici, rozinky a vlašské ořechy. Vše důkladně promíchejte.
Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180°C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníku. Náplň rovnoměrně rozložte na těsto, ale nechte volný okraj cca 2 cm po stranách.
Rolování štrúdlu: Těsto opatrně srolujte od delší strany tak, aby vytvořilo válec. Konce těsta zahněte dolů, aby náplň nevypadla.
Přenos na plech: Hotový štrúdl přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete jím celý povrch štrúdlu.
Pečení: Dejte štrúdl do předehřáté trouby a pečte cca 35-40 minut, dokud nebude zlatavě hnědý.
Dokončení: Hotový štrúdl nechte lehce vychladnout a poté ho posypte moučkovým cukrem.
Servírování: Štrúdl podávejte teplý nebo studený, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s horkým vanilkovým pudinkem. Tento dezert je skvělý jak k odpolednímu čaji, tak jako sladká tečka po večeři.
Vaše názory
good meme soundboard
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.