Už za pár dní budou všichni zamilovaní slavit svůj svátek. Chcete svou drahou polovičku překvapit lahodným jídlem, které rozhodně nebývá každý den na stole? Tento dnešní recept je ideální volbou i pro náročné gurmány. I když je příprava trošku náročnější a suroviny dražší, výsledek rozhodně stojí za to!
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebné suroviny:
-
1 kachna i s játry
-
250 g bůčku
-
1 l červeného vína
-
150 g žampiónů
-
16 malých cibulek
-
1 menší cibule
-
1 stroužek česneku
-
špetka tymiánu
-
bobkový list
-
strouhaný muškátový oříšek
-
150 g másla
-
sklenka vodky
-
lžička hladké mouky
-
trocha cukru
-
ocet
-
citrón
-
pepř
-
sůl
Příprava kachny: Kachnu naporcujeme na menší kousky.
Příprava bůčku: Bůček pokrájíme na kostky, které necháme přejít varem v osolené vodě a pak z nich v hrnci na mírném ohni vyškvaříme tuk.
Opečení kachny: Na tuku z bůčku krátce opečeme kousky kachny. Kousky kachny pak zalijeme vínem tak, aby byly potopeny. Osolíme, opepříme, přidáme trochu strouhaného muškátového oříšku, posekanou cibuli, česnek, špetku tymiánu a bobkový list. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme asi 1,5 hodiny.
Přidání bůčku: Pak přidáme vyškvařený bůček a dusíme dalších 30 minut.
Příprava cibulek: Mezitím spaříme oloupané malé cibulky ve vařící vodě a pak je osmažíme na másle, do kterého přidáme kapku octa a lžičku cukru.
Příprava žampionů: Do vody s citrónovou šťávou namočíme na chvilku žampiony.
Zahuštění omáčky: Když je kachna hotová, zahustíme šťávu jíškou z másla a mouky, povaříme a pak přidáme cibulky a žampiony.
Přidání kachních jater: Nakonec do omáčky vmícháme kachní játra rozmělněná s vodkou a už nevaříme.
Servírování: Podáváme s plátky opečené bílé veky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.