Máte doma přezrálé banány a nevíte, co s nimi? Nezoufejte! Přinášíme vám skvělý recept na banánovou buchtu, která nejen že zachrání vaše banány před vyhozením, ale také potěší celou rodinu třeba u nedělní kávy či čaje. Tento recept vznikl improvizovaně u nás v redakci a díky své jednoduchosti a úžasné chuti si ho jistě oblíbíte. Pusťme se tedy do pečení!
(fotografie: redakce)
Potřebujeme
- 4 velké přezrálé banány
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g másla
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- citrónový cukr (případně vanilkový)
- 1/2 - 1 hrnek mléka (řídíme se hustotou těsta)
- kakao
Nejprve si oloupeme banány, nakrájíme na tenká kolečka a buď vidličkou rozmačkáme, lepší varianta je ale rozmixovat je v mixéru.
V druhé míse si ušleháme cukr se žloutky a máslem (pořádně rozšleháme). Vmícháme také citrónový cukr (lze koupit v obchodě - v regálech u pečících přípravků, a určitě doporučuji vyzkoušet, nádherně voní), pokud nemáme, tak přidáme vanilkový cukr. Poté postupně vmícháme smíchané mouky s práškem do pečiva (je možno použít jen polohrubou mouku, pokud nemáme hladkou). Společně s moukou postupně zašleháváme také mléko a rozmixované banány - výsledné těsto musí být řidší, ne hutné. Nakonec do těsta vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků.
Z hotového těsta si odebereme zhruba 1/3 do další mísy a vmícháme kakao.
Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nalijeme světlé těsto a na něj pak cik-cak tmavé. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, buchta je hotova.
Vychladlé pocukrujeme, nakrájíme a můžeme podávat.
Buchta má díky banánům krásnou žlutou barvu a navíc úžasně voní.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.