Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Tradiční karbanátky ve svěží úpravě

Tradiční karbanátky ve svěží úpravě

13.1.2025 - AndreaP.

Dneska si připravíme tradiční české karbanátky, které jsou skvělou volbou pro každou příležitost. Díky netradičním ingrediencím, jako jsou citronová kůra a vlašské ořechy, dodáme tomuto oblíbenému pokrmu nový rozměr a neodolatelnou chuť.

Karbanátky budeme podávat s voňavou dušenou zeleninou, která kombinuje tykev, brambory a jarní cibulku. Tato příloha je nejen zdravá, ale také plná skvělé chuti díky koření, pomerančové šťávě a smetaně.

Připravte si nádobí, oblečte zástěru a dejte se do vaření! Tento recept vám přinese radost z jednoduché, ale chutné domácí kuchyně.

(fotografie: Freepik)

Na karbenátky:

  • 300 g kuřecího masa
  • 1 celozrnný žitný rohlík
  • 1 malá cibule
  • 1 svazek majoránky
  • 1 kousek kůry z citronu
  • 75 g jader vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na zeleninu:

  • 800 g tykve
  • 500 g masitých brambor
  • 3 jarní cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek zelené petrželky
  • 2 lžíce oleje
  • 1/8 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • kajenský pepř
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 4 lžíce smetany ke šlehání

 

Rohlík namočíme v horké vodě a dobře vylisujeme. Maso nakrájíme na kostičky a pak drobně nasekáme. Omytou, osušenou majoránku a citronovou kůru také jemně nasekáme. Ořechy rozemeleme.

Maso smícháme s rohlíkem, cibuli, majoránkou, citronovou kůrou, ořechy, vejcem, solí a pepřem, až vznikne karbanátková hmota. Vytvoříme 8 karbanátků.

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Rozpůlíme omytou tykev, oloupeme, odstraníme semena s vlákny a dužinu nakrájíme na stejné kostičky jako brambory.

Očištěnou, omytou a osušenou jarní cibuli nakrájíne na 1 cm velké kousky včetně natě. Oloupaný česnek jemně nasekáme. Omytou a osušenou zelenou petrželku rovněž jemně nasekáme.

Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme brambory, tykev, jarní cibuli, česnek a za stálého míchání vše opečeme na středním ohni. Podlijeme zeleninovým vývarem, zeleninu povaříme, přikryjeme a dusíme na středním ohni 10-15 minut.

Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, muškátem, ochutíme pomerančovou šťávou. Přimícháme smetanu a asi 2/3 zelené petrželky. Přikryjeme a udržujeme teplé.

Na velké pánvi rozehřejeme olej. Postupně vkládáme karbanátky a opékáme na středním ohni asi 4 minuty, až se uvolní ode dna. Obrátíme a opékáme 3 minuty.

Zeleninu posypeme zbývající zelenou petrželkou a podáváme.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz