Dneska si připravíme tradiční české karbanátky, které jsou skvělou volbou pro každou příležitost. Díky netradičním ingrediencím, jako jsou citronová kůra a vlašské ořechy, dodáme tomuto oblíbenému pokrmu nový rozměr a neodolatelnou chuť.
Karbanátky budeme podávat s voňavou dušenou zeleninou, která kombinuje tykev, brambory a jarní cibulku. Tato příloha je nejen zdravá, ale také plná skvělé chuti díky koření, pomerančové šťávě a smetaně.
Připravte si nádobí, oblečte zástěru a dejte se do vaření! Tento recept vám přinese radost z jednoduché, ale chutné domácí kuchyně.
(fotografie: Freepik)
Na karbenátky:
- 300 g kuřecího masa
- 1 celozrnný žitný rohlík
- 1 malá cibule
- 1 svazek majoránky
- 1 kousek kůry z citronu
- 75 g jader vlašských ořechů
- 1 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na zeleninu:
- 800 g tykve
- 500 g masitých brambor
- 3 jarní cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek zelené petrželky
- 2 lžíce oleje
- 1/8 l zeleninového vývaru
- sůl
- muškátový oříšek
- kajenský pepř
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 4 lžíce smetany ke šlehání
Rohlík namočíme v horké vodě a dobře vylisujeme. Maso nakrájíme na kostičky a pak drobně nasekáme. Omytou, osušenou majoránku a citronovou kůru také jemně nasekáme. Ořechy rozemeleme.
Maso smícháme s rohlíkem, cibuli, majoránkou, citronovou kůrou, ořechy, vejcem, solí a pepřem, až vznikne karbanátková hmota. Vytvoříme 8 karbanátků.
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Rozpůlíme omytou tykev, oloupeme, odstraníme semena s vlákny a dužinu nakrájíme na stejné kostičky jako brambory.
Očištěnou, omytou a osušenou jarní cibuli nakrájíne na 1 cm velké kousky včetně natě. Oloupaný česnek jemně nasekáme. Omytou a osušenou zelenou petrželku rovněž jemně nasekáme.
Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme brambory, tykev, jarní cibuli, česnek a za stálého míchání vše opečeme na středním ohni. Podlijeme zeleninovým vývarem, zeleninu povaříme, přikryjeme a dusíme na středním ohni 10-15 minut.
Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, muškátem, ochutíme pomerančovou šťávou. Přimícháme smetanu a asi 2/3 zelené petrželky. Přikryjeme a udržujeme teplé.
Na velké pánvi rozehřejeme olej. Postupně vkládáme karbanátky a opékáme na středním ohni asi 4 minuty, až se uvolní ode dna. Obrátíme a opékáme 3 minuty.
Zeleninu posypeme zbývající zelenou petrželkou a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.