Venku za okny chumelí, zima je zde v plné síle a my bychom vás dnes rádi pozvali k ochutnání něčeho jedinečného a zdravého, připraveného podle starých receptů našich babiček. Zelí, tento neocenitelný zdroj vitamínu C, se stává hlavním hrdinou našeho dnešního receptu na voňavý a chutný nákyp. V zimním období je důležité doplňovat vitamíny a posilovat svou imunitu, a právě tento pokrm vám to umožní lahodným způsobem.
Pojďme se tedy ponořit do samotné kuchyně a připravit spolu tento skvostný nákyp! Nejenže je plný jedinečných chutí, ale také vás potěší svou jednoduchostí a domácí pohodou, kterou vnese do vašeho domova.
(fotografie: Freepik)
Tak tedy pojďme na to, co budeme potřebovat:
- 700 g kysaného zelí
- 250 g moučných brambor
- 300 g rajčat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek majoránky
- 100 g ementálu
- 75 g kešu oříšků
- 100 g zahuštěné smetany
- 2 vejce
- sůl
- čerstvý bílý pepř
- muškátový oříšek
- 1 lžíce másla
Okapané kysané zelí nakrájíme nahrubo a vložíme do mísy. Oloupané a omyté brambory nastrouháme a smícháme se zelím.
Rajčata krátce ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme.
Omytou a osušenou majoránku rovněž jemně nasekáme. Sýr jemně nastrouháme a oříšky umeleme. Všechny připravené přísady zamícháme do brambor.
Přimícháme smetanu, vejce, osolíme, opepříme a důkladně okořeníme muškátových oříškem. Dobře promícháme.
Směs naplníme do vymaštěné nákypové formy a na uhlazený povrch dáme kousky másla. Formu vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.
Nákyp pečeme asi 45 minut, až je povrch hnědý.
Podáváme se salátem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.