Chcete udělat něco pro své zdraví? Zajímáte se o racionální a vyváženou výživu? Vyzkoušejte jáhly a objevte netradiční a nutričně velmi bohatou obilninu s širokým spektrem použití. Jáhly jsou vlastně oloupaná a vyleštěná zrníčka prosa, které si uchovává unikátní poměr sacharidů, bílkovin a zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Obsahují vitaminy skupiny B, minerály a železo zabraňující chudokrevnosti.
Ženy ocení především vysoký obsah křemíku, který má blahodárný vliv na kvalitu vlasů, nehtů a zubů, zatímco zinek se postará o krásnou pleť. Právě nyní jsou jáhly ideální pro svůj obsah fosforu a hořčíku, který spolehlivě zažene deprese a únavu.
(fotografie: Freepik)
Aby byly jáhly nejen prospěšné, ale především výborně chutnaly, je třeba zachovat určitá pravidla přípravy. Aby nezhořkly, je nutné je před vařením propláchnout a několikrát spařit horkou vodou. Jáhly, stejně jako kuskus, mají schopnost přejmout chuť tekutiny, ve které se vaří, proto je možné je připravovat ve vývarech, v případě sladké úpravy v mléce.
Lze je upravovat různými způsoby. Jsou výborné jako sladké a slané kaše, je možno je připravit jako přílohu (např. se směsí zeleniny).
Jáhly chutnají výborně i jako samostatný pokrm – smíchané se zeleninou nebo masem. Ideální jsou pro malé děti, protože podporují chuť k jídlu a posilují dětský organismus o hodnotné vitaminy a minerály. Jsou vhodné také při redukčních dietách, ale obecně je lze doporučit pro všechny, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček a zároveň utužit své zdraví. Ideální pro sychravé zimní období!
A pokud jde o tipy, tady máte několik nápadů, jak zdravě začlenit jáhly do vašeho jídelníčku:
-
Jáhlová kaše: Ideální na snídani, s přidanými ořechy, ovocem a medem.
-
Jáhlový salát: Smíchejte jáhly s čerstvou zeleninou, bylinkami a lehkým dresinkem.
-
Jáhlové placky: Smíchejte uvařené jáhly s vajíčkem, zeleninou a bylinkami, a opečte na pánvi.
-
Jáhlové rizoto: Jáhly můžete použít místo rýže a přidat do nich své oblíbené suroviny.
-
Jáhlové muffiny: Skvělá alternativa k běžným moučníkům, kdy můžete použít jáhly místo mouky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.