Míšence jsou staročeskou lahůdkou, která si získala srdce mnoha generací. Tento jednoduchý a vydatný pokrm spojuje to nejlepší z vařených a syrových brambor, které tvoří základ pro lahodné šišky. Ačkoliv je příprava nenáročná, výsledkem je jedinečná příloha, která skvěle doplní kyselé zelí a pečené maso. Míšence jsou nejen chutné, ale také evokují vzpomínky na domácí kuchyni našich babiček, kde se vše připravovalo s láskou a péčí. Pojďme se tedy vrátit ke kořenům a připravit si tuto tradiční pochoutku, která vás zahřeje a potěší svou prostotou a chutí.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1/2 kg syrových brambor
- 1/2 kg vařených brambor
- 1/2 kg hrubé mouky
- sůl
Těsto se skládá ze strouhaných syrových a rozmačkaných vařených brambor, do kterých se přidá hrubá mouka a sůl. Mouku přidávejte postupně, záleží na typu brambor, někdy stačí mouky méně. Společně zpracujeme, až nám vznikne tužší těsto, ze kterého tvoříme malé šišky asi 4 cm dlouhé.
Dáváme je do vařící vody, ve které pak následně míšence vaříme asi 10 minut.
Je to vynikající příloha ke kyselému zelí a pečenému masu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.