Je to skoro neuvěřitelné, ale po oslavě sv. Martina se nám adventní čas a Vánoce rychle blíží. A jak už všichni víme, jsou přípravy na tyto svátky nezbytné. Každý rok se na nás valí množství starých i nových receptů, a to nejen na vánoční cukroví, ale i na další sladké dobroty, posléze pak i ty nesladké v podobě úprav bramborového salátu, ryby, kuby a podobně. Takže je nejvyšší čas otevřít naše oblíbené vánoční okénko vůně a pohody, ve kterém recepty budou přicházet v hojném množství, aby si mohl vybrat úplně každý. Na úvod se však podíváme na různé triky a tipy, které promění obyčejné cukroví ve výjimečné lahůdky. A samozřejmě ani dnes nebudou chybět skvělé recepty na závěr.
(fotografie: Freepik)
Dokonalé tipy pro skvělý výsledek nejen při vánočním pečení, ale po celý rok:
-
Aby vaše vanilkové rohlíčky zůstaly vždy čerstvé, nedávejte do nich vejce; pokud je to pro vás nepředstavitelné, použijte maximálně jedno.
-
Vánoční cukroví nepečte na pečícím papíru, ale pomažte plech tukem na pečení.
-
Lepí se vám linecké těsto? Hlavně nepřidávejte stále mouku, pak máte dočista jiné těsto. V případě, že se vám těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice a vychlaďte.
-
Cukroví vždy zabalte do papíru a ideálně papírové krabice, ponechejte ho v suchu a chladu a bude dlouho vynikající.
-
Když pečete buchty a máte vyšší těsto, které potřebuje propéct, ale horní vrstva se vám připaluje, pokryjte jej alobalem a zvolna pečte na 160°C.
-
Rolády, které mají tenké těsto, je naopak nutné péct rychleji, tedy se nebojte rozpálit troubu na 200 – 210°C. Čím déle ji pečete, tím více ji vysoušíte.
-
Jste začátečník v pečení? Trénujte na bábovkách a jednoduchých buchtách. Pamatujte, že ta nejlepší cukrářská díla jsou nejsložitější.
-
Nacházíte na internetu mezi recepty deset receptů třeba na bábovku, kde jeden káže jedno vejce a druhý šest? Který z nich je správný? Nevíte-li si rady, pak vězte, že zlatá střední cesta nezklame, ale v případě tvarohové bábovky jedno vejce postačí.
-
Nejste-li vášnivý pekař nebo pekařka, ale rodina vyžaduje sladké, pak doporučuji naučit se základní těsto pro bábovky a jednoduché piškotové dezerty, které můžete měnit – přidat třeba kokos, čokoládu, mandle, oříšky, rozinky či jiné sušené ovoce, v létě lze použít těsto k čerstvému ovoci a můžete tak jedno těsto udělat na X způsobů (vynikající je také to, když těsto na piškot prolijete tužším pudinkem a vychladnuté polijete čokoládou).
-
Buchty, velká pekařská výzva. Hlavní pravidlo je – skládejte je velmi těsně vedle sebe a po straně je promazávejte rozpuštěným máslem.
-
U kynuté vánočky jedna velmi speciální rada – nechte ji až 4x nakynout a bude delikatesní (cyklus hnětat, kynout zopakujte vždy po jedné hodině a výsledek bude k nezaplacení).
-
Chystáte se na čoko polevu? Bohatě vám postačí čokoláda na vaření, více procentní čokolády nejsou na vaření nutné. Na 100g čokolády dejte 30g 100% tuku a úplně čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. S tukem je lesklá a hodí se i na cukroví. Pozor – čokoládu nikdy neředit vodou!
-
Došel vám cukr krupice? Z 90% jej lze nahradit moučkou. Ale např. při šlehání piškotových těst ho zaměnit nelze. A naopak - moučku nemůžete nahradit krupicí.
-
Když nebudete mít dostatečně nakynuté těsto, bude vám při pečení praskat, stejně tak i příliš vysoká teplota pečení zapříčiní prasknutí.
-
Když máte časovou nouzi a potřebujete rychle vyrobit něco dobrého, listové těsto zvládne sladké i slané varianty. Třeba jej vyplňte hustým pudinkem a ovocem a máte skvělý závin.
(fotografie: Pixabay)
RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ OD LINDY VLÁSKOVÉ
Vánočka
- 1kg hladké mouky
- 250 g másla – hodně změklé
- 250 g cukr krupice
- 4 žloutky
- 500 ml mléka
- 60 g droždí
- vanilkový cukr
Do vlažného mléka dáme droždí, trochu cukru a trochu mouky a uděláme kvásek - necháme vykynout. Smícháme všechny suroviny + kvásek a důkladně promícháme, vymícháme v hladké těsto. Necháme vykynout, pak promícháme a necháme opět vykynout, opakujeme to ještě 2x pak uděláme vánočku a necháme vykynout. Pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme na 160°C cca 45 - 60minut
Vanilkové rohlíčky
- 440 g hladká mouka
- 280 g másla
- 140 g mletých ořechů (nejlépe 80g lískových a 60g vlašských)
- 140 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
Máslo + cukr + vanilkový cukr důkladně promícháme, přidáme ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.
Rada: pokud by se těsto příliš drobilo, přidáme trochu másla.
(fotografie: Pixabay)
Košíčky Isidor
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukr moučka
- 1vejce
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce kakaa
- 250 g másla
- Trošku skořice a hřebíčku
Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme vejce, ořechy, kakao, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu. Těsto vymačkáme do formiček na košíčky a upečeme na 180°C cca 10 - 15minut. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme a pomažeme rybízovou marmeládou.
Ořechová náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 dcl rumu
Všechno důkladně promícháme a hmotou plníme upečené a marmeládou pomazané košíčky (do každého košíčku dáme cca 1 kávovou lžičku)
Čokoládový krém
- 3 vejce
- 150 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 300 g másla
- 2 lžíce kakaa
Vejce + cukr + vanilkový cukr se na vodní lázni vyšlehá do husté pěny, po vyšlehání sundáme z vodní lázně a šleháme do chladna. Do vychladlé vaječné hmoty zašleháme změklé máslo a kakao. Hotový krém stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou na připravené košíčky a necháme zatuhnout… po zatuhnutí potahujeme v čokoládě a zdobíme oříškem.
Jsou sice trochu pracnější, ale stojí za to ☺
Vosí hnízda
Těsto:
- 180 g nastrouhaných dětských piškotů
- 120 g cukr moučka
- 60 g másla
- 30 g rozpuštěné čokolády
- 20 g kakaa
- 3 lžíce rumu
- mléko dle potřeby
Všechno důkladně promícháme v hladké těsto, necháme cca 1h vychladnout v lednici a uděláme vosí hnízda, naplníme krémem a postavíme na piškot.
Náplň:
- 80 g másla
- 50 g cukr moučka
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce salka
Máslo + cukr vyšleháme do pěny + přidáme salko a rum.
Brabanské dortíčky
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g másla
Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme žloutek, ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.
Těsto rozválíme na cca 3mm a vykrájíme požadovaný tvar (hvězdička, kolečko) dáme na vymazaný plech a pečeme na 180°C cca 8-10 minut. Upečená kolečka necháme vychladit a slepíme jednu vrstvu marmeládou a druhou krémem (skládá se tedy ze 3 koleček) a necháme zatuhnout, z půlky namočíme v čokoládě.
Krém:
- 150 g másla
- 150 g cukr moučka
- rum
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a dochutíme rumem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.