Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Lahodná houbová omáčka plná chutí podzimu

Lahodná houbová omáčka plná chutí podzimu

29.10.2024 - AndreaP.

Podzim je časem, kdy se příroda převléká do teplých barev a lesy se plní nadšenými houbaři. Říjen je pak ideálním měsícem pro sběr čerstvých hub, které jsou základem mnoha chutných a výživných pokrmů. Tento recept na lahodnou omáčku s čerstvými žampióny je perfektní způsob, jak využít sezónní dary přírody. V receptu jsou uvedeny žampióny, ale použít se dají pochopitelně jakékoliv oblíbené houby, platí jen jedna podmínka, musí být jedlé.  Omáčka se skvěle hodí k těstovinám, bramborám a masu.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 10 g cibule
  • 1/2 stroužku česneku
  • lžička sekané petrželové natě
  • 20 g másla
  • 0,5 l bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžička hladké mouky
  • hovězí vývar
  • 100 g čerstvých žampionů (či jiných hub)

 

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, stejně tak nasekáme česnek a petrželovou nať.

Do hrnce dáme zpěnit máslo, přidáme směs nasekané cibule, česneku a petrželové natě a společně orestujeme.

Přilijeme víno, ve kterém jsme rozmíchali mouku, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.

Zalijeme do potřebného množství vývarem, přidáme houby nakrájené na velmi tenké plátky a ještě chvíli povaříme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz