V dobách našich předků, kdy život nebyl o přepychu, ale o praktičnosti a vynalézavosti, si lidé vytvářeli jídla z jednoduchých a dostupných surovin. Tyto recepty jsou pak v dnešní době významným svědectvím jejich dovednosti a kreativního ducha, kdy i z mála dokázali vyzkouzlit lahodné pokrmy a nakrmit tak celou početnou rodinu. Přestože se tyto recepty zrodily z nutnosti, dnes jsou oslavou tradice, úcty k potravinám a umění vařit s láskou a skromností. A z kuchyně našich babiček pochází i dnešní recept, i když si umíme představit, že v původním receptu maso jako takové chybělo. Vůně zapečeného zelí, slaniny a klobásy v kombinaci s rýží, je na první pohled netypický, ale o to lahodnější sytý pokrm. Vyzkoušejte a dáte nám za pravdu.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujete:
- 1000 g zelí
- cibule
- lžíce sádla
- 500 g mletého nebo na kostičky nakrájeného vepřového masa
- 200 g slaniny
- 200 g klobásy
- 100 g rýže
- 1/4 l kysané smetany
- sůl
- mletá paprika
Zelí uvaříme doměkka a necháme okapat.
Na tuku zpěníme cibuli, vmícháme maso, osolíme a opečeme.
Rozkrájíme slaninu na kostičky a opečeme, přidáme kolečka klobásy.
Rýži uvaříme a vmícháme do masa.
Do zapékací misky navrstvíme zelí, na něj klobásu a slaninu, opět vrstva zelí a vše prolijeme kysanou smetanou. Osolíme, poprášíme paprikou a zarovnáme vrstvou opečeného masa smíchaného s rýží. Nahoru dáme opět vrstvu zelí a polijeme smetanou.
Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.