Pórek, často opomíjený ve srovnání se svými příbuznými, jako je cibule a česnek, je skutečným pokladem v kuchyni. Obsahuje vitamíny, např. provitamin A, Thiamin, B, C, E, karoten a minerální látky, např. draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen, což z něj činí skvělou volbu pro zdravou stravu. Pórek je hojně užívaný hlavně do polévek, omáček, nebo se krájí na chleba. Neměl by však chybět ani v rybích polévkách a jako přísada při vaření ryb a krabů, ale také vepřového ovaru a jehněčího masa. Římané připravovali z mladého póru i salát. My se ale od Římanů přesuneme zpět do současnosti a připravíme si jednoduchý recept právě z této zeleniny, kterým je pórkové maso.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 400 g mletého hovězího masa
- 400 g pórku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dcl hovězího vývaru
- sůl
- mletý pepř
Nejprve si řádně očistíme pórek, nezapomeneme propláchnout a nakrájíme jej na tenká kolečka, která krátce podusíme na rozehřátém tuku.
Poté přidáme mleté maso, promícháme a mírně opečeme, zasypeme moukou, zamícháme a zalijeme připraveným vývarem. Přidáme sůl a pepř.
Pod pokličkou dusíme doměkka. Občas promícháme.
Jako příloha se hodí různě upravené brambory.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.