Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Hruškový koláč s bohatou sýrovou náplní a křehkým těstem

Hruškový koláč s bohatou sýrovou náplní a křehkým těstem

7.9.2024 - AndreaP.

Blíží se nám podzim, a ten je mimo jiné obdobím slaďoučkých šťavnatých hrušek. Neznáme lepší dobu, než je právě tato, kdy si v hojné míře můžeme dopřávat dokonalé hruškové dezerty. A tak i v tomto článek vám na jeden takový "dezert" přinášíme tip. A to ne ledajaký. Dokonalá harmonie chutí v jednom kousnutí, i tak by se dal popsat zážitek při pojídání tohoto sladko-slaného koláče. Sladkost mu totiž dodávají šťavnaté hrušky, slanost pak naopak sýr. Dvě naprosto odlišné chuti, které se spojí v luxusní zážitek. Jednodušší už to být ani nemůže! Nevěříte? Vyzkoušejte a dáte nám za pravdu. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 250 g lístkového těsta
  • 80 g sýra Niva (případně kozí sýr tvrdý)
  • 1 malý Hermelín
  • 3 hrušky
  • máslo
  • 4 lžičky konopných semínek
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka

 

Lístkové těsto vyválejte na pomoučeném vále do tvaru zapékací misky. Vyváleným těstem vyložte máslem vymazanou zapékací mísu, těsto vidličkou propíchejte a nasypte na něj fazole nebo čočku. Těsto dejte na 10 minut při 150 stupních Celsia propéct do trouby - fazole nebo čočka zajistí, aby těsto v míse udrželo tvar.

Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na podlouhlé dílky a opečte je 15 minut na troše másla.

Fazole či čočku z propečeného těsta odstraňte, na těsto rozhoďte opečené hrušky, posypte mletou paprikou, osolte, opepřete, posypte strouhanou Nivou a Hermelínem a nahoru rozhoďte konopná semínka.

Zapékajte při 180 stupních Celsia 25 minut.

Podávejte vlažné.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz