Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Jak připravit dokonalý kuřecí perkelt? Tajemství spočívá v paprice!

Jak připravit dokonalý kuřecí perkelt? Tajemství spočívá v paprice!

1.9.2024 - AndreaP.

Kuřecí perkelt je tradiční maďarské jídlo, které si získalo oblibu i v mnoha dalších zemích světa. Tento pokrm je známý svou jednoduchostí a chutí, které je přitom dosaženo jen použitím několika základních surovin. Těmi jsou kuřecí maso, cibule, paprika a sádlo. Nejklíčovějším prvkem je v tomto receptu maďarská sladká paprika, která dodává perkeltu jeho charakteristickou chuť a barvu. Kuřecí perkelt se tradičně podává s haluškami nebo těstovinami, ale skvěle chutná i s rýží či s chlebem.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 kuře
  • 30 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 2 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky (ideálně maďarské)
  • sůl

Kuře nasekáme na 8 dílů a posolíme ze všech stran. Pokud si s pokrmem chceme dát větší práci, tak kuře vykostíme a nakrájíme ho na stejně velké kousky. 

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli a česnek.

Přidáme sádlo (případně olej) a mletou sladkou papriku, krátce zamícháme. Do tohoto základu vložíme porce kuřete a osmahneme chvilku z obou stran. Potom je necháme (kůží nahoru) mírně podlité (vodou či vývarem) dusit do změknutí. Během dušení občas podlijeme šťávou. 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz