Možná se ptáte, proč retro? Odpověď je prostá - tento moučník, ať už ho nazveme buchtou, bábovkou nebo koláčem, nám v redakci připomíná dětství. Tehdy jsme si mohli koupit klasické sodovky ve skleněných lahvích, které měly nádherně žlutou nebo malinově červenou barvu. Domů jsme je nosili v síťovkách. Ty skvělé sodovky už dnes nejsou, nahradily je jiné, a síťovky dlouhou dobu byly tabu, ale pomalu ale jistě se začínají vracet do módy. Ale recept, ten je věčný. Je neuvěřitelně jednoduchý, rychlý a jedním slovem luxusní. Při pečení nás také napadlo mnoho dalších jeho variant. Pojďme se tedy společně vrátit do dětských let.
(fotografie: redakce)
Potřebujeme
- 2 celá vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek limonády
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a řádně vyšleháme, až hmota znásobí svůj objem. Poté přidáme olej a perlivou limonádu. Jakou limonádu dáme, takový barevný odstín bábovky následně budeme mít (my dneska použili malinovku, buchta je krásně narůžovělá).
Nakonec lehce zašleháme mouku s práškem do pečiva.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (bábovkové, klasické pekáčové, dortové apod.) a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca půl hodiny.
Hotové pocukrujeme.
Obměny :
- Do části těsta zašleháme kakao, vznikne mramorová bábovka.
- Do těsta přidáme jemné ovoce (rybíz, maliny, jahody a podobně) a zamícháme, případně ovoce jemně poklademe až na vylité těsto.
- Do těsta nastrouháme čokoládu margotku.
- Do těsta přidáme skořici a na kostičky nakrájené jablka.
- Hotový koláč potřeme marmeládou (v tom případě ale doporučuji ubrat cukr v těstě) a polijeme polevou (čokoládovou či citrónovou).
- Zaexperimentujeme s limonádou a vyzkoušíme různé druhy v dnešní době dostupných, každá jiným způsobem ovlivní výslednou barvu a také chuť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.