Cuketový Ondráš je modernější variací tradičního českého pokrmu, který kombinuje lahodné chutě bramboráku a kuřecího řízku. Tento recept je ideální pro letní sezónu, kdy jsou cukety v plné zralosti a dodávají tak pokrmu svěžest a lehkost. V tomto receptu však nečekejte přesný poměr surovin, neb je to vysloveně recept "vaříme od oka" - a sice dle počtu strávníků a chuti. My jen pro lepší orientaci uvádíme rozpis pro 2 osoby, přičemž koření se dává vysloveně dle chuti a dostupnosti, nebojte se experimentovat.
(fotografie: redakce)
Potřebujeme:
- 1 cuketa
- sůl
- pepř
- 2 kuřecí řízky
- 2 vejce
- cibule
- majoránka
- česnek
- koření dle chuti
- hladká mouka
- tvrdý sýr
Vezmeme jednu středně velkou cuketu, rozpůlíme, vydlabeme vnitřek, část pak oloupeme, 1/3 necháme i se slupkou - dělá to hezkou mozaiku pak. Cuketu na hrubém struhadle takto připravenou nastrouháme, osolíme a necháme chvíli odstát, pustí vodu, kterou poté slijeme.
Mezitím si vezmeme 2 kuřecí řízky, omyjeme, a nakrájíme na úzké nudličky. Osolíme, opepříme, dáme koření, jaké máme rádi (gril, bylinky, chilli a podobně).
Tuto "masovou směs" pak přidáme k cuketě a řádně promícháme.
Přidáme 2 vejce, jednu na jemno nakrájenou cibuli, vše promícháme. Následuje dochucení kořením - takže je to zhruba jak těsto na bramborák, takže sůl, pepř, majoránka, česnek, výborné jsou čerstvé bylinky. A nakonec vše zahustíme hladkou moukou, tak aby nám vzniklo klasické bramborákové těsto.
Toto těsto pak dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečeme při cca 180 - 200 stupních do zlatavé barvy.
Nakonec nahoru nastrouháme tvrdý sýr a dáme na pět minut zpět do trouby pod gril.
Dozdobíme zeleninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.