Sedlácká bída, známá také jako uhlířina, je tradiční pokrm našich předků, který se připravoval z jednoduchých a dostupných surovin. Tento pokrm, původně určený pro těžce pracující uhlíře a horníky, se vyznačuje svou sytostí a naprostou jednoduchostí přípravy. Hlavními surovinami jsou brambory, těstovinové noky a zelí, které se dochucují osmaženou cibulí a škvarky či slaninou. Oblíbenost tohoto receptu spočívá nejen v překvapivě vynikající chuti, kdy věřte, že i v dnešní době vám při servírování tohoto pokrmu budou doslova trhat talíře z rukou, ale také pro svou vydatnost a schopnost zasytit i při minimálních nákladech.
(ilustrační fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujete:
- 1 středně velká cibule
- 300 g slaniny
- 2 sklenice kysaného zelí
- 1 lžička cukru moučka
- 1 kg brambor
- 1/2 balení těstovi (fleků)
- sůl
- pepř
- olej
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Zcedíme.
Rovněž těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na sáčku a zcedíme.
Do většího hrnce nalijeme olej, na něj vsypeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Jakmile začne hnědnou, přisypeme okapané zelí a mírně zaprášíme cukrem moučka (tak, jak má kdo rád sladké).
Slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi je orestujeme. Přidáme k zelí a promícháme.
Teď přichází na řadu uvařené brambory a těstoviny, oboje přidáme k zelí se slaninou, a promícháme, aby se zelí nepřipalovalo.
Dle chutí osolíme a opepříme.
Podáváme horké.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.