Léto je v plném proudu a s ním je třeba i dostatečná míra osvěžení. A co může být lepšího než chladivé melounové dobroty? Šťavnatý meloun totiž patří k létu! Je to ideální letní ovoce, jelikož je plné vody, vitamínů a jeho sladká chuť je prostě neodolatelná. Nyní si jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.
(fotografie: Freepik)
Nakládaný meloun
- ¼ velkého vodního melounu
- 100 g cukru – extra jemná moučka
- 100 ml jablečného octa
- 100 ml vody
- 1 citrón
- 10 tenkých plátků zázvoru
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky hořčičných semínek
- ½ chilli
- 1-3 kuličky nového koření
Nejprve z melounu odstraníme svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájíme ho na malé kousky. Citrón nakrájíme na 3 plátky, které ještě rozdělíme na čtvrtiny. Oloupeme zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájíme na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájíme polovinu chilli papričky.
Vše ve vodě smícháme s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vaříme asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijeme do sklenic, utěsníme a necháme pár dní odpočívat.
Tip: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem.
Melounová bowle
- ½ zralého vodového melounu (1 kg)
- ½ zralého cukrového melounu (1 kg)
- 2 chemicky neošetřené limetky
- 500 ml Campari
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- 1 svazek čerstvé máty
- 1,5 l minerálky
Meloun rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájíme z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouháme kůru, vytlačíme šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimícháme k melounovým kuličkám. Na ozdobení si pár lístků máty odložíme do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájíme na tenké proužky a přidáme k bowli. Necháme 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidáme minerálku, ozdobíme připravenými mátovými lístky a servírujeme s ledem.
Melounový sorbet
- 4 hrnky melounové dužiny
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
- 10 lžic cukru hnědého
- špetka soli
- lístečky máty na ozdobu
Melounovou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou. Dáme na plech, pokud možno rozložené a dáme do mrazáku. Zmrzlé dáme do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme cukr a sůl. Necháme v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začne tvořit led. Servírujeme s lístky čerstvé máty.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.