Čočka na kyselo je jednoduché a chutné jídlo, které se dědí po generace se stále větší oblibou. Je to jídlo plné potřebných bílkovin a dalších živin. Pokud k jeho přípravě zvolíme červenou čočku, která je lehce stravitelná a nenadýmá, pak je toto jídlo vhodné pro všechny věkové skupiny včetně dětí. V kombinaci s volským okem (případně opečeným párkem) a nezbytnou kyselou okurkou získáte výborný a vyvážený oběd či večeři.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 250 g červené čočky
- 1 středně velká cibule
- 2 polévkové lžíce hladké mouky na zahuštění
- sůl
- pepř
- 3-4 polévkové lžíce octu
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce sádla
- 4 vejce
- 4 kyselé okurky
- čerstvý chléb
Čočku propereme a necháme chvíli namočenou.
Mezitím si cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na sádle, zalijeme vodou, přidáme čočku a vaříme doměkka (asi 15 minut). Dle potřeby přilijeme vodu.
Na pánvičce si mezitím uděláme volská oka nebo vejce uvaříme natvrdo, jak kdo má rád.
Když je čočka měkká, přidáme pepř, sůl, ocet, promáčkneme česnek a zahustíme moukou, rozpuštěnou ve studené vodě. Chvíli provaříme a dosolíme dle chuti.
Na talíř přidáme vejce a kyselou okurku. Čočku na kyselo podáváme s čerstvým chlebem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.