Kubík - oblíbené pití dětí, které je ale zbytečně přeslazené a rovněž předražené. Doma si jej můžeme připravit také, s daleko menším množstvím přidaného cukru, za podstatně méně peněz a dětem (a pochopitelně nejen jim) v létě takto dodáme vitamíny a hlavně zajistíme dostatečný pitný režim. Z této dávky surovin vyrobíme zhruba 6 litrů džusu.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kg jablek
- 0,5 kg mrkve
- 600 g cukru
- kyselinu citónovou (případně citrónovou šťávu)
- 4,5 l studené vody
Nejprve si omyjte a oloupejte jablka, odstraňte jádřince, nakrájejte je na tenké plátky a dejte do hrnce. Zalijte je zhruba litrem studené vody a přiveďte je k varu. Ve vaření pokračujte, dokud jablka zcela nezměknou.
Souběžně si také očištěte mrkev a nakrájejte jí na kolečka. Rovněž dejte do hrnce (druhého), zalijte půl litrem vody a také přiveďte k varu. V tom pokračujte, dokud i mrkev dostatečně nezměkne.
Poté tyčovým mixérem rozmixujte nejprve jablka dohladka, a pak to stejné proveďte s mrkví. Obě pyré pak smíchejte dohromady do jednoho hrnce, přisypejte cukr (řiďte se sladkostí jablek, pokud jsou dost sladká, můžete dát méně cukru) a dolijte 4,5 litru vody, tím pyré naředíte. Přiveďte k varu a vařte zhruba 25 minut. Občas promíchejte. Nakonec přidejte trošku kyseliny citrónové (případně citrónovou šťávu).
Připravte si čisté, sterilizované a uzavíratelné láhve, naplňte je džusem, pevně uzavřete a otočte je dnem vzhůru. Nechte poté džus na tmavším místě (ne na slunci) vychladnout. Poté ho už klasicky uložte do chladné spíže či do lednice.
Džus má trvanlivost až několik měsíců, věřte ale, že tak dlouho v lednici určitě nevydrží :-)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.