Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Pastýřský koláč s hovězím masem a bramborovou kaší

Pastýřský koláč s hovězím masem a bramborovou kaší

27.6.2024 - AndreaP.

Pastýřský koláč je známé anglické jídlo, které si získalo oblibu po celém světě. Na první pohled možná odradí zdlouhavější postup, ale není třeba se bát, vše je jen o dokonalém načasování, jídlo si už pak poradí samo. Je vhodné v chladnějších dnech, kdy potřebujeme zahřát. Kombinace šťavnatého  hovězího masa, které je zapečené pod vrstvou jemné bramborové kaše, vytváří dokonalou harmonii chutí a textur.

(fotografie:Frepik)

 

Potřebujeme:

  • 700 g libového hovězího
  • 2 pokrájené cibule
  • 230 g na kostičky pokrájené mrkve
  • 1-2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 dl hovězího vývaru
  • 200 g pokrájených konzervovaných rajčat
  • 1 lžička worcesteru
  • 1/2 lžičky šalvěje nebo oregana
  • 750 g brambor
  • 2 lžíce rostlinného tuku
  •  3-4 lžíce mléka
  • 125 g pokrájených žampionů
  • sůl
  • pepř

Maso omyjte, nakrájejte na kostky a vložte do velké pánve a bez tuku je za častého míchání na mírném plameni do hněda orestujte. 

Přidejte cibuli, mrkev a česnek a restujte vše dalších asi 10 minut. Vmíchejte mouku a míchejte asi 1 minutu, pak postupně přidávejte vývar. Nakonec přidejte rajčata a přiveďte do varu.

V osolené vodě uvařte oloupané brambory, sceďte je a rozmačkejte na kaši, vmíchejte do ní rostlinný tuk, sůl, pepř a mléko. Nechte ji chvíli stát.

Žampiony přidejte do masově směsi. Přisolte a připeřete.

Směs dejte do zapékací mísy, na ni rovnoměrně rozmístěte bramborovou kaši. Zapékejte v předehřáté troubě asi 30 minut při 200 stupních Celsia dozlatova.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz