Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Nejjednodušší jahodový džem aneb jak si schovat jahody na zimu

Nejjednodušší jahodový džem aneb jak si schovat jahody na zimu

27.5.2024 - AndreaP.

Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o tyto sladké plody léta nouze. Kromě marmelád ovšem můžete s pomocí želírovacího cukru připravit i vynikající džemy, želé, ovocné šťávy či zdravé dětské přesnídávky, a to nejen z jahod, ale i z malin, ostružin, třešní nebo višní či různorodou kombinací tohoto i jiného ovoce. Jelikož máme na trhu více typů želírovacích pomůcek, vždy se řiďte především pokyny a poměry na sáčku. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1,2 kg jahod
  • 1 želírovací cukr
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Jahody dobře omyjeme pod tekoucí vodou, velké plody překrájíme a nasypeme do širšího hrnce.

Přisypeme trochu cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak postupně vmícháme cukr a kyselinu citronovou a ještě chvíli povaříme.

Hned lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme. Po chvíli skleničky ale srovnáme, aby se džem neuchytil na víčku. Necháme vystydnout a uložíme. 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz